Vaccinen kom for sent til plejehjem i Aarhus: »Jeg frygter, at det kan komme til at koste menneskeliv«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

41 medarbejder og 21 beboere på Plejecenteret Demenscentrum i Aarhus er blevet smittet med covid-19. Situationen er ude af kontrol. Kaotisk, som konstitueret demenschef i Aarhus Kommune, Tina Grove, grådkvalt siger til TV 2 Østjylland. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til hverdagen i 2021. Vi har med Søren Brostrøms ord epidemien med os ind i 2021, så også i dag handler dagens overblik en del om covid-19. Men ikke kun.

Verden står heldigvis ikke helt stille.

Men vi begynder med de seneste covidnyheder. Først de seneste tal fra Statens Serum Institut:

Bekræftede smittede i Danmark: 168.711 (1.170 nye smittede det seneste døgn)
Antal indlagte: 937 (syv færre end dagen før)
Antal indlagte på intensiv: 136 (87 i respirator)
Antal døde i Danmark med påvist covid-19: 1.374 (29 flere end dagen før)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 85.098.528
Antal dødsfald på verdensplan: 1.842.805

Læs mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Plejehjem i Aarhus hårdt ramt

Den menneskelige lidelse bag ovenstående tal kan man få et lille indblik i på TV 2 Østjylland. Imens vaccinen – ifølge nogle for langsomt – rulles ud på landets plejehjem, er 41 medarbejdere og 21 beboere på Plejecentret Demenscentrum i Aarhus er blevet smittet med covid-19. Situationen er ude af kontrol. Kaotisk, som konstitueret demenschef i Aarhus Kommune, Tina Grove, grådkvalt siger i klippet øverst på TV 2s side her.

Det hele begyndte med en medarbejder, der blev testet positiv, men som ikke havde symptomer. Selvom plejehjemmet samarbejdede med Styrelsen for Patientsikkerhed, bredte smitten sig. Demenschefen har svært ved at love forbedringer og frygter, at situationen bliver værre, før den bliver bedre.

»Jeg er dybt ulykkelig over situationen og virkelig bekymret for den kommende periode. Jeg frygter, at det kan komme til at koste menneskeliv, og jeg er også bekymret for mine ansatte,« siger Tina Grove til TV 2 Østjylland.

Plejecentret Demenscentrum er blot et af 116 plejehjem i Danmark, som er blevet ramt. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere sagt, at han forventer, at alle plejehjemsbeboere vil være vaccineret i slutningen af januar.

Truslen fra England

Imens plejehjemsbeboere venter på vaccine, truer en britisk og særlig smitsom mutation af covid-19. Sent søndag aften annoncerede Danmark øgede restriktioner. Alle indrejsende fra Storbritannien skal fremvise en negativ covid-19-test, og alle rejser til Storbritannien frarådes. Men mutationen er allerede nået til Danmark, og eksperter er bekymrede.

»Hvis vi kommer ind i et tilfælde, hvor antallet af smittede vokser hurtigt, så er vi tilbage til overbelastede hospitaler og de ting, vi var urolige for i foråret. Så den kan blive farlig, hvis det ender med en overbelastning i systemet. Og det betyder selvfølgelig også, at betydeligt flere når at blive syge, inden vi kan nå at vaccinere,« siger Sune Lehmann, der er professor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og som sidder med i Statens Serum Instituts ekspertgruppe.

Statens Serum Instituts direktør, Henrik Ullum, ser også med bekymring på den nye mutation, som kan gøre det endnu vanskeligere at styre epidemiens hærgen i Danmark.

»Vi kan fra Statens Serum Institut bekræfte, at B.1.1.7 udgør en betydelig udfordring for den kommende kontrol af covid-19-epidemien,« skriver Henrik Ullum, i et opslag på Twitter.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har indkaldt Folketingets sundhedsordførere til møde mandag for at informere om mutationen, smitteopsporing og vaccination af danskerne.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Mærsk bliver en it-virksomhed

Vi bevæger os så småt væk fra den allestedsnærværende pandemi, men da den netop er allestedsnærværende, spiller covid-19 også en rolle i historien på forsiden af Berlingske. Coronakrisen har haft mange negative konsekvenser, men den har haft den positive effekt for Mærsk, at den for alvor har skubbet til den digitale udvikling. Målt på antallet af it-medarbejdere er Mærsk nu godt på vej til at blive Danmarks største it-virksomhed. Det fortæller Mærks nye CIO – informations- og teknologidirektør – Navneet Kapoor.

»Mærsk er helt klart på vej til at blive et techselskab. Det skal vi i fremtiden være i næsten lige så høj grad, som vi skal være en logistikvirksomhed eller et rederi. Vi har allerede 500 softwareingeniører i København, og vi kommer til at ansætte langt flere,« siger Navneet Kapoor.

Årsagen er fire år gamle analyser, der blandt andet viste, at processen med at få fragtet en container mellem verdensdelene var tung. Op mod 200 forskellige personer kunne være involveret, viste Mærsks egne analyser. Det var rederierne selv, kunderne, toldmyndigheder og ansatte i havnene, som alle havde en rolle med for eksempel at stemple og godkende papirer.

Læs mere om Mærsks omstilling her.

Regeringen var tidligt klar over ulovlige Danske Bank-opkrævninger

Og nu slipper pandemien sit tag i dagens nyhedsstrøm, men vi bliver blandt Danmarks største virksomheder.

Gennem efteråret har Berlingske og TV 2 afdækket, hvordan Danske Bank i årevis ulovligt har opkrævet millioner af kroner fra kunder. Det har skyldtes fejl i et inddrivelsessystem, hvilket blandt andet har betydet, at banken har indkrævet forældet gæld og gæld fra forkerte mennesker. Som om det ikke var nok, har banken også i årevis haft en fast praksis om at lade økonomisk sårbare bankkunder betale overpris, når de fulgte bankens rådgivning og solgte deres hjem gennem Danske Banks egen ejendomsmæglerkæde, Home.

Staten i form af Skattestyrelsen var informeret, men bad Danske Bank om at vente med at offentliggøre skandalen, da det ikke passede med Skattestyrelsens offentlige kommunikation om årsopgørelsen. Dette besynderlige forløb har ført til, at skatteminister Morten Bødskov (S) har været kaldt i samråd, og det bliver muligvis ikke det sidste.

Nu viser det sig, at Skattestyrelsen og Rigsrevisionen allerede for et år siden – i januar 2020 – var klar over problemerne med Danske Banks praksis. Det viser et notat dateret 13. januar 2020, og ifølge notatet kunne bankens praksis »berøre op til 600.000 borgere«.

Læs historien om notatet, der belaster både Skattestyrelsen og Rigsrevisionen her.

Det sker i dag:

Sundhedsminister Magnus Heunicke holder møde med Folketingets sundhedsordførere om den britiske mutation, smitteopsporing og vaccination kl. 11.30.

Briterne tager vaccine fra AstraZeneca/Oxford i brug.