Vaccine har flere bivirkninger

Den nye H1N1-vaccine har flere bivirkninger end en almindelig influenzavaccine. Men der er ingen grund til at lade sig skræmme af udsigten til en øm arm, mener eksperterne.

Otte ud af ti H1N1-vaccinerede bliver ømme i armen, og ca. halvdelen udvikler forbigående muskel- eller ledsmerter i forbindelse med stikket, hvilket er højere end ved en normal influenzavaccine. Men er man i en risikogruppe udsætter man sig for en unødig fare ved at lade være med at blive vaccineret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste onsdag blev den fire-årige svenske dreng Kevin vaccineret mod den nye influenza A (H1N1).

To dage senere, da Kevin sad på en café nord for Stockholm med sin far, gik den lille dreng pludselig i koma og holdt op med at trække vejret. Kevins mor blev straks alarmeret, så hun ilede hen til cafeen.

»Jeg var helt sikker på, at han var død,« sagde hun bagefter til den svenske avis Aftonbladet.

Kevin overlevede, men på hospitalet kunne lægerne kun finde én god forklaring på drengens livstruende reaktion: Det måtte være vaccinens skyld. Det svenske Läkemedelsverket afviste efterfølgende nogen direkte sammenhæng mellem vaccinen og Kevins anfald. Men den slags nyheder har skræmt dele af den svenske befolkning fra at tage imod det landsdækkende tilbud om at lade sig vaccinere mod influenzaen, der nu også har nået et epidemisk omfang herhjemme.

Der er bare ingen grund til at være bange, mener man i Lægemiddelstyrelsen i Danmark.

»Der er ingen dokumenterede eksempler i verden på dødsfald i direkte relation til vaccinen. Men statistisk set skal nogen under alle omstændigheder dø ud af en stor befolkningsgruppe, der er blevet vaccineret,« siger Doris Stenver, overlæge i Lægemiddelstyrelsen afdeling for forbrugersikkerhed.

700 indberetninger

I Sverige har sundhedsmyndighederne efterhånden mod­­taget over 700 indberetninger fra læger og patienter om bivirkninger ved den nye vaccine ved navnet Pandemrix. I Danmark, hvor den tilsvarende vaccine blev frigivet forrige mandag, havde Lægemiddelstyrelsen i går modtaget færre end ti indberetninger om vaccinebivirkninger - alle af meget mild karakter.

Det er imidlertid velkendt, at der er flere bivirkninger forbundet med Pandemrix-vaccinen end med en almindelig influenzavaccine.

»På verdensplan har man efterhånden vaccineret omkring 50 mio. mod H1N1, og herhjemme må vi formode, at over 50.000 allerede er vaccineret. Man har derfor et godt billede af bivirkningerne, og ja, de er lidt kraftigere og hyppigere, end man normalt ser, hvilket er helt forventeligt,« forklarer direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen.

Otte ud af ti vaccinerede bliver således ømme i armen, og ca. halvdelen udvikler forbigående muskel- eller ledsmerter i forbindelse med stikket, hvilket er højere end ved en normal influenzavaccine.

Til gengæld er der ikke noget, som tyder på, at der er en hyppigere forekomst af sjældnere bivirkninger, herunder allergiske reaktioner som følge af, at vaccinen er lavet på hønseæg.

Nils Strandberg Pedersen mener i øvrigt, at der vil gå et par uger, før H1N1-epidemien kulminerer i Danmark.

»Den vil formentlig kulminere omkring den sidste uge af november og i første uge af december. Det vil sige, at den kommer til at sætte et vist præg på julefrokosterne og det kommende FN-klimamøde i København. Derefter vil den klinge ud i en langstrakt hale og slutte omkring 1. februar næste år,« vurderer han.