Vaccine gav børn hjernesygdom

Et stort antal nordiske børn, der i 2009 blev vaccineret mod svineinfluenza, har siden udviklet den svære hjernesygdom narkolepsi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2009 bredte frygten for svineinfluenza sig i flere lande, og det fik forældre i vores nordiske nabolande til i stor stil at lade deres børn vaccinere mod den frygtede influenza. I Danmark blev få vaccineret, og det er ganske heldigt. Nu viser det sig nemlig, at vaccinerne havde omfattende bivirkninger. Hundredvis af børn i de øvrige nordiske lande har nemlig fået narkolepsi, skriver Politiken. I Sverige blev 60 procent af befolkningen vaccineret med vaccinen Pandemrix, og mere end 150 børn i Sverige har efterfølgende udviklet den sjældne sygdom, hvor man pludselig får en uimodståelig trang til at sove. I Finland og Norge, hvor næsten halvdelen af befolkningen blev vaccineret, har henholdsvis 121 og 37 personer fået narkolepsi.

I Danmark insisterede Sundhedsstyrelsen trods politisk pres på kun at vaccinere danskere, der havde særlig risiko for ikke at kunne modstå influenzaen. Det har betydet, at der foreløbig kun er rapporter om et barn, der har fået narkolepsi efter at være blevet vaccineret.

Sverige fastholder dog sin strategi om massevaccination på trods af de mange sygdomstilfælde.

- Det er meget ulykkeligt. Men vi ville gøre præcis det samme, hvis vi i dag fik en ny pandemi, siger Anders Tegnell, der dengang var chef for Smittskyddsenheten i Socialstyrelsen, til Politiken.