Vaccine forbindes med alvorlige bivirkninger

I Norge sættes H1N1-vaccinen i forbindelse med alvorlige bivirkninger. Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der ingen grund til panik.

H1N1-influenzaen raser i Danmark, men skal man lade sig vaccinere? Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL GUYOT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Norge er der givet 700.000 stik med Pandemrix – vaccinen mod H1N1. I kølvandet på de mange vaccinationer vælter det nu ind med rapporter på mulige bivirkninger. Deriblandt rapporteres der nu om alvorlige bivirkninger som dødsfald, livstruende sygdom og vedvarende nedsat funktionsevne.

I Danmark fastslår overlæge i Lægemiddelstyrelsens afdeling for forbrugersikkerhed, Doris Stenver, at det er for tidligt at sige, om de rapporterede alvorlige tilfælde kan relateres til H1N1-vaccinen.

- Vaccinen kan vi stå inde for. Vi har lavet en meget grundig afvejning af fordele og ulemper ved at bruge vaccinen – vi siger ikke, at den er bivirkningsfri, men vi forventer, at langt de fleste vil opleve kendte og ikke-alvorlige bivirkninger, som hurtigt vil gå over af sig selv, siger hun til berlingske.dk.

Mere end hver tredje

I vores norske naboland har Legemiddelverket modtaget i alt 94 rapporter om bivirkninger. 35 af dem er rapporter om alvorlige bivirkninger. Det svarer altså til mere end hver tredje.

I Danmark har vi endnu ikke rapporter om alvorlige bivirkninger, lyder det fra Doris Stenver. Hun mener ikke, at vi har grund til bekymring.

- Når man introducerer et nyt lægemiddel, så ved man noget om bivirkningerne, men man ved ikke nødvendigvis alt, og derfor er det naturligvis utrolig vigtigt, at lægerne rapporterer, hvad de ser. Vi følger udviklingen tæt og er parate til at gribe ind, hvis der helt uventet kommer alvorlige bivirkninger, som vi ikke havde regnet med, siger hun.

Læs også: Vaccine ... for og imod