Vaccine-firma brød loven

Flere af Danmarks førende kræftforskere var dybt involverede, da deres firma Dandrit Biotech A/S sidste år brød loven ved at fremstille og sælge ulovlig vaccine til Humlegaarden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicinalvirksomheden Dandrit Biotech A/S brød loven, da de solgte kræftvaccine til Humlegaarden. Det skete gennem tre måneder sidste år, på trods af at lægerne i Dandrit Biotech A/S skriftligt havde fået en klar ordre fra Lægemiddelstyrelsen om at stoppe produktionen af vaccinen.

Firmaet har ulovligt fremstillet den særlige kræftmedicin dendritcelle-vaccine - selvom de var klar over, at de ikke havde de nødvendige tilladelser eller et laboratorium, som er sterilt nok.

Samtidig har virksomheden solgt vaccinen til den alternative kræftklinik Humlegaarden, hvor patienterne har betalt for den.

»Det er et brud på loven, og derfor vil vi på baggrund af de nye oplysninger nu snarest tage kontakt til firmaet,« siger kontorchef i Lægemiddelstyrelsen, Anne Marie Vangsted.

Hun kender i forvejen Dandrit Biotech A/S, der for knap et år søgte om lov til at producere dendritcelle-vaccinen. Tilladelsen fik virksomheden for to måneder siden, men de venter stadig på tilladelse til at teste vaccinen på op til 64 kræftpatienter.

Cheflæge på Humlegaarden, Finn Skøtt Andersen, har overfor Urban erkendt, at han indtil september sidste år har givet Humlegaardens patienter dendritcelle-vaccine, der er lavet på Dandrit Biotech A/S.

Finn Skøtt Andersen er stolt af, at hans forsøg på Humlegaarden nu indgår i Dandrit Biotech A/S' videre forskning:

»Vi ved fra forsøgene på Humlegaarden sidste sommer, at vaccinen er ugiftig. Og det er den viden, vi bruger i Dandrit nu,« forklarer cheflægen.

Han forklarer samtidig, at Dandrit Biotech A/S skulle have 5.000 kroner per vaccine. Hver patient har fået fem eller seks vacciner, så den samlede regning typisk lød på 25.000-30.000 kroner.

Ifølge Skøtt Andersen har en af Dandrits medejere, professor Steen Lindkær Jensen, hjulpet Humlegaarden med at skaffe vaccinen fra Dandrit.

»Det var blandt andet til en patient, der hed Susanne, som kom op på Humlegaarden og fik vaccinen fra april til september sidste år,« siger han om en af de patienter, som købte kræftvaccinen.

Steen Lindkær Jensen, der sidder i selskabets bestyrelse, afviser, at han overhovedet har noget at gøre med vaccinen på Humlegaarden.

»Jeg har ikke haft noget med dendritcelle-vaccinationerne på Humlegaarden at gøre,« hævder Steen Lindkær Jensen.

Han afviser også, at han er en Humlegaardens `medarbejdere'.

Det har Finn Skøtt Andersen en god forklaring på.

»Steen Lindkær Jensen kommer på Humlegaarden næsten hver dag. Men Steen er skide bange for, at han i systemet bliver hængt ud for, at han er Humlegaardsmand. Vi sidder jo i dendritcelle-projektet sammen,« siger Finn Skøtt Andersen om sin samarbejdspartner i Dandrit Biotech A/S.

Også Torben Kjær, som er medejer af firmaet, hævder, at han dårligt kender Finn Skøtt Andersen. Da Urban ringer, kan han faktisk dårligt erindre efternavnet på sin kompagnon i Dandrit Biotech A/S:

»Finn Skøtt øhh... Andersen, er det det, han hedder,« siger overlægen spørgende.

»Ja, jeg har da været oppe og se Humlegaarden en enkelt gang. Og det har været tilstrækkeligt for mig. Der er jo ikke styr på noget som helst deroppe, så det er aldrig blevet til nogen form for samarbejde,« påstår han.

Kernen i virksomheden Dandrit Biotech A/S er den velrenommerede russiske forsker Alexei Kirkin, der ikke ønsker at udtale sig om Dandrit Biotech A/S og Humlegaarden:

»I ved for meget,« konstaterer russeren blot, inden han henviser til Dandrit Biotechs direktør.

Trods gentagne forsøg har det ikke været muligt at træffe Dandrits direktør, Suzanne Flagstad, sagkyndig i selskabet, konsulent Birgitte Saks, eller Humlegaardens cheflæge, Finn Skøtt Andersen, i weekenden.