Vaccine-booster bag smerter

Den vaccine, danskerne nu vaccineres med, indeholder et særligt stof, der giver flere stik-smerter end en normal vaccine. Men der findes et alternativ.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Av min skulder!«

Sådan lyder det i stigende grad over hele landet, efterhånden som titusindvis af danskere er blevet vaccineret mod influenza A(H1N1).

Der er imidlertid en rigtig god forklaring på, hvorfor vaccinerede oplever flere smerter og et generelt større ubehag ved den nye vaccine ved navn Pandemrix end med en almindelig influenzavaccine.

Læs også: Få børn er indlagt med H1N1-influenza

Pandemrix er nemlig boostet med såkaldt adjuvans - en vaccineforstærker, der giver et hurtigere og kraftigere svar fra det menneskelige immunforsvar end en gængs vaccine.

»Men prisen, man betaler for adjuvans, er mere irritation omkring stikstedet rødmen, hævelse og lette smerter, som dog fortager sig ret hurtigt,« forklarer professor ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, der er ekspert i immunforsvaret.

Der findes imidlertid en alternativ H1N1-vaccine, der ikke giver disse gener, nemlig Celvapan. Det er en cellebaseret vaccine, der i modsætning til Pandemrix ikke er produceret på æg og derfor heller ikke volder problemer for æg-allergikere.

Læs også: H1N1-vacciner til salg for alle

Celvapan har givet anledning til debat i Tyskland om et klassedelt vaccinesystem, fordi politikere og ansatte i statsapparatet tilbydes Celva­pan, mens befolkningen udelukkende kan få Pandemrix.

Allan Randrup Thomsen forstår imidlertid ikke de protester, der har været fremført i tysk presse mod den angivelige forskelsbehandling.

»Jeg vil til enhver tid selv foretrække Pandemrix. Det er en gennemprøvet og sikker vaccine, som giver en bedre beskyttelse af især ældre, børn og mennesker med lav immunrespons,« siger han.

Influenzaen er efterhånden vidt udbredt i Europa.

I Norge, nok Europas hårdest ramte land, har man optalt 17 H1N1-relaterede dødsfald. Norske sundhedsmyndigheder anslår, at 800.000 nordmænd er smittede, svarende til 16,5 pct. af befolkningen.

Læs også: Hver fjerde familie influenza-ramt

Se web-tv: Sådan undgår du influenzaen