Vaccination af børn gået i stå, professor og Sundhedsstyrelsens vaccinationsrådgiver opfordrer styrelsen til hurtigst muligt at revurdere vaccination af børn

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier.

Professor Camilla Foged mener, Sundhedsstyrelsen skal revurdere vaccination af børn mellem 5-11 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket på denne tredje mandag i januar, der er udråbt til at være årets mest deprimerende dag. Det er egentlig pjat opfundet af et rejsebureau, men bygger på den ikke helt dumme antagelse, at elendigheden kulminerer, fordi juledagene er uigenkaldeligt slut, nytårsfortsættene er opgivet, det er mørkt og koldt og så oven i købet mandag.

I dag har Berlingske den nedslående nyhed, at regeringens bebudede nærhospitaler lader vente på sig, Jyllands-Posten fortæller, at vaccination af børn er gået i stå, og at politikere og eksperter vil have flere stærekasser. Politiken afdækker, at det offentlige har købt coronatest for milliarder uden offentligt udbud.

Men først dagens coronatal.

Vaccination af børn er gået i stå

Vaccination af børn mellem 5-11 år er gået i stå. Sundhedsmyndighedernes mest pessimistiske scenario var, at halvdelen af gruppen ville blive vaccineret. Men indtil videre er kun 25 procent vaccineret med to stik, mens 40 procent har fået et enkelt stik, fortæller Jyllands-Posten.

Professor Camilla Foged, som er professor i vaccinedesign og – som Berlingske tidligere har fortalt – har rådgivet Sundhedsstyrelsen om vaccination, anbefaler forældre at fortsætte vaccinationsforløbet, hvis deres barn allerede har fået første vaccinestik.

Men hun mener som andre eksperter, at præmisserne for vaccination af børn har ændret sig efter omikrons indtog, og opfordrer ifølge Jyllands-Posten Sundhedsstyrelsen til hurtigst muligt at revurdere grundlaget for vaccination af børn. Hun mener dog, at der stadig er gode argumenter for at vaccinere børn.

Syge må vente længe på nærhospitaler

Berlingske kan fortælle, at man skal vente længe for at kunne få behandling på regeringens bebudede nærhospitaler. Faktisk vil hospitalerne formentlig først være klar til at modtage patienter i 2024.

Det forarger patientorganisation Danske Patienter, der mener, at for mange bliver tabt mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger, og at det derfor haster med nærhospitaler.

Venstre har også mistet tålmodigheden med regeringen, der lader sit samlede sundhedsudspil vente på sig. Regeringens plan er at indkalde til forhandlinger om ny sundhedsreform inden udgangen af marts.

Læs hele historien her.

Indkøb af coronatest for milliarder uden udbud

Politiken fortæller, at det offentlige køber coronatest for milliarder af kroner uden udbud. Det foregår med henvisning til en undtagelse i udbudsloven om uforudsete og akutopståede behov. Men kritikere mener ikke, at man to år inde i pandemien længere kan tale om uforudsete og akutopståede behov.

Ydermere køber det offentlige også langt mere ind, end undtagelsen tillader. Ifølge undtagelsen må man kun købe ind uden udbud for at dække det akutte behov. Men senest købte Region Midtjylland, der er indkøbscentral for stat, regioner og kommuner, på opdrag fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed i december 65 millioner test hos fire udvalgte leverandører uden udbud. Testene kostede 1,4 milliarder kroner. Politiken fortæller om indkøb for to milliarder kroner, og et af de firmaer, der har deltaget i annullerede udbud, vurderer, at de ville kunne have leveret testene til det halve.

Regionen og Styrelsen forklarer fremgangsmåden med, at der med omikronvarianten opstod et akutbehov. Ekspert i udbudsret mener, at myndighederne går for langt.

Politikere og eksperter vil have flere stærekasser

Et treårigt forsøg med 20 stærekasser, der kontrollerer bilisters hastighed, er en succes, vurderer eksperter og politikere i Jyllands-Posten. Ikke alene er farten faldet med gennemsnitligt 10 km/t, men det har også været en god forretning.

De 20 stærekasser har kostet 25 millioner og indbragt en bødeindtægt på 220 millioner kroner. Derfor står transportminister Benny Engelbrecht (S) i spidsen for politikere og eksperter, der vil have opstillet flere stærekasser.

Professor mener det er på høje tid, da Danmark halter langt efter andre lande i forhold til hastighedskontrol.

Historien er ved deadline endnu ikke tilgængelig online.

Udlændingepolitik uden Facebook

Berlingske bragte i går et større interview med udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) om, at man ikke skal forblive i udlændingepolitik for længe. I dag fortæller vi, at han i modsætning til sin forgænger på posten, Inger Støjberg, bevidst har valgt ikke at kommunikere om udlændingepolitik på Facebook.

Faktisk har han slettet Facebook fra sin telefon og holdt sig fra at skrive opslag i et år. Det er ikke, fordi han principielt har noget imod sociale medier, som han mener kan være løsningen på udfordringer i folkestyret:

»Bare ikke på udlændingeområdet. I hvert fald ikke i forhold til det, jeg gerne vil,« siger han i interviewet.

Læs hele historien her.

Det sker i dag:

Første spadestik på Lynetteholm – Anlæggelsen af Københavns nye halvø og stormflodssikring mellem Refshaleøen og frem til Kronløbet i Københavns havn er nu så langt, at det første spadestik til projektet kan tages, skriver Ritzau. Arrangementet finder sted på den byggeplads på Refshaleøen, hvor Lynetteholms jordmodtageanlæg skal etableres. Der vil være taler fra transportminister Benny Engelbrecht, Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), og administrerende direktør i By & Havn Anne Skovbro.

Oxfam udgiver sin årlige ulighedsrapport med status på uligheden i verden.