Våbnene flyder i Malmø: »Det tærer på mig, at våben, jeg har hentet til landet, kan have slået nogle af mine kære ihjel«

Det svenske medie Aftonbladet har været i kontakt med flere nøglepersoner i Malmøs underverden. En af dem er Mustafa, der har smuglet et hav af våben til Sverige via Danmark.

Arkivfoto: Malmø har været ramme for adskillige skyderier det seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: 9290 Björn Lindgren/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vrimler med våben i den sydsvenske by Malmø.

Det erkendte politiet i byen allerede tidligere på året og fortalte, at byen er blevet »et depot for våben og håndgranater«. Alene sidste år beslaglagde de 600 våben - hvoraf 150-160 betegnes som »rigtige våben«, der ifølge politiet i Malmø er tiltænkt kamp.

En del af de våben har Mustafa smuglet ind i landet. Han har i en årrække smuglet alt fra pistoler til håndgranater ind i Sverige.

Mustafa er ikke hans rigtige navn, men han har indvilliget i at fortælle sin historie til det svenske medie Aftonbladet, på betingelse af fuldkommen anonymitet.

24 AK47'ere og 60 håndgranater

Mustafa har ikke tal på, hvor mange våben han har været med til at smugle fra det europæiske kontinent, typisk fra Balkan, via Danmark og til Sverige, men han husker tydeligt, hvordan han en gang har set en last med 24 AK47’ere, 60 håndgranater og 30-40 pistoler. Til Aftonbladet vil han ikke fortælle, hvorvidt det var hans egen last eller en anden smuglers, men han siger, at våbnene var hentet med henblik på at slå ihjel.

Da Mustafas handel med våben var på sit højeste, gik han konstant med skudsikker vest og var bevæbnet. Han havde otte mobiltelefoner - det skulle der til for at styre handlen. Mustafa var ikke medlem af en decideret bande, men har udøvet en hel del grov vold med både slag og spark, mens han dog aldrig har dræbt nogen, hævder han. Hver gang har motivet været penge. Og hele tiden flere af dem.

Men efterhånden er konsekvenserne gået op for ham.

»Det tærer på mig, at våben, som jeg har hentet til landet, kan have slået nogle af mine nære og kære ihjel,« fortæller Mustafa til Aftonbladet.

Han kendte flere af de personer, der er blevet dræbt i Malmø i løbet af det seneste år, fra de kriminelle miljøer.

Politiet kan ikke længere følge med

I løbet af de første snart tre måneder af 2017 er tre personer blevet dræbt, og i 2016 blev 11 personer slået ihjel i den sydsvenske by, mens yderligere 50 blev forsøgt dræbt.

Volden er eskaleret i en sådan grad, at det lokale politi ikke er i nærheden af at kunne følge med. I øjeblikket beskæftiger 160 medarbejdere i politiet sig med mordsager – og af dem er 70 hentet ind fra andre af landets politikredse. Det fortalte politimester i byen Stefan Sinteus i et interview med Berlingske tidligere på måneden.

»Vi arbejder med 14-15 mord lige nu, og det tager tid at efterforske mord [...] Når man har så mange mord, så har man ikke egenkapacitet til at opklare dem alle. Det er helt umuligt. Derfor må man hjælpes ad,« sagde han.

Malmøs politi har lavet en liste med 250 unge personer, som menes at stå bag store dele af volden, og som politiet derfor har fokus på. Hvorvidt Mustafas rigtige navn er på listen er uvist.

En ond cirkel

For Mustafa føles det som om, at hele Malmø nu er inde i samme onde cirkel, som han var engang, fortæller han til Aftonbladet.

I dag er han – efter eget udsagn – på ret køl. Han har fået bearbejdet sin fortid, har et almindeligt arbejde, og lever et helt almindeligt »svenssonliv«.

Hans egen familie har aldrig kendt hele sandheden, og han optræder også på betingelse af fuldstændig anonymitet i Aftonbladet.

Aftonbladet har lavet artikelserien på baggrund af interview med politi, socialarbejdere, foreningsliv, nuværende kriminelle og tidligere kriminelle.