V: Syge skal have ret til hurtigt tjek på privathospitaler

Venstre vil i højere grad bruge privathospitaler til at sikre, at syge bliver hurtigt undersøgt. I dag skrider den såkaldte udredningsret for et stort antal patienter, viser tal fra regionerne.

En patient bliver undersøgt i en MR-scanner på Hamlet-Aleris privathospital i København. Venstre fremlægger nu et forslag til en ny patientrettighed for syge danskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syge skal være sikre på, at de kan blive undersøgt og behandlet hurtigt, når lidelsen er opstået. Derfor skal patienter have ret til at blive undersøgt på et privathospital på det offentliges regning, hvis ventetiderne er for lange på de offentlige sygehuse.

Det er holdningen i Venstre, der nu fremlægger et forslag til en ny patientrettighed for syge danskere. Forslaget indgår i partiets finanslovsudspil, der præsenteres senere på måneden, og kommer efter oplysninger om, at et stort antal patienter må vente længere på at blive undersøgt end de 30 dage, som er grænsen i den nuværende udredningsret.

»Vi er optaget af, at patienterne får hurtige undersøgelser og behandlinger af høj kvalitet, samt at vi får mest mulig sundhed for pengene. Derfor er det omsonst, at vi ikke er bedre, end vi er, til at bruge de private hospitaler, som jo også er billigere end de offentlige sygehuse. Derfor ønsker vi at give patienterne udvidede valgmuligheder,« siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

Konkret indebærer det, at patienterne skal kunne vælge de offentlige sygehuse fra, når der er udsigt til lange ventetider hér – og i stedet blive undersøgt på et privathospital, hvis det er fagligt muligt. Sophie Løhde nævner som et eksempel flaskehalsproblemer på offentlige sygehuse i forhold til CT-scanninger, hvor flere privathospitaler til gengæld har ledig kapacitet.

Ingen konsekvenser for regionerne

Ifølge den nuværende udredningsret er regionerne forpligtigede til at udrede patienterne inden for 30 dage, efter at de er blevet henvist af deres praktiserende læge. De kan også gøre brug af privathospitaler, hvis der mangler kapacitet på de offentlige sygehuse, og regionerne har indgået en del aftaler med privathospitaler om at træde til og hjælpe med nogle undersøgelser.

Men patienterne har ikke en decideret ret til at komme på et privathospital, hvis ventetiderne på en undersøgelse skrider i det offentlige, og det har ingen konsekvenser for regionerne, hvis det sker. Den rettighed lægger Venstre nu op til at udstyre patienterne med. Dermed vil den komme til at ligne den patientrettighed, som findes i det udvidede frie sygehusvalg – »behandlingsgarantien« – som har eksisteret i årevis, og som giver patienterne ret til behandling på et privathospital, hvis ventetiden i det offentlige system, afhængig af lidelsens alvor, overstiger én eller to måneder.

Den nuværende udredningsret har eksisteret i knap ét år, og foreløbige tal fra flere af regionerne viser, at der er problemer med at opfylde den. I Region Midtjylland er det blot 68 pct. af patienterne, som er blevet udredt inden for 30 dage, selv om regionens målsætning siger, at det skal gælde for 90 pct. af patienterne. Ifølge Jyllands-Posten ligger Region Nordjylland og Region Sjælland på samme niveau.

Kritik af ordning

I Region Hovedstaden har man i foråret udsendt brev til mellem ti og 20 pct. af patienterne med orientering om, at de af kapacitetsmæssige årsager ikke kan få indfriet deres udredningsret på det hospital, de oprindeligt er blevet henvist til. I stedet kan de tage kontakt til patientvejlederne og blive omvisiteret til et andet hospital »i det omfang, det er muligt«, lyder beskeden.

I patientorganisationerne lyder der kritik af ordningen.

»Der er alt for mange patienter, som venter for længe, og det er en rigtig dårlig prioritering. En hurtig udredning er jo ofte afgørende for det behandlingsresultat, man får i sidste ende. Når det trækker ud, kan det derfor få store konsekvenser for både patienterne og for samfundsøkonomien,« siger direktør i Danske Patienter Morten Freil, der også henviser til, at der er ledig kapacitet på privathospitalerne.

I regeringspartierne afviser man kritikken af udredningsretten og mener, at regionerne har gjort en stor indsats, så flere rent faktisk udredes hurtigere. Udover at indgå aftaler med privathospitaler har flere offentlige hospitaler udvidet åbningstiderne, og der er afsat penge til overarbejde for at få undersøgt flere patienter. Men nogle steder blokerer bl.a. manglen på speciallæger for en udvidelse af kapaciteten.

»Vi var godt klar over, at det er meget ambitiøst at få patienterne igennem inden for 30 dage. Men de mange initiativer afspejler, at man i regionerne har et ønske om at løfte denne opgave,« siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).