V: Rønn har ikke styr på falske studerende

Integrationsministeriet har ikke styr på den store gruppe af udlændinge, der kommer til Danmark som studerende, mener Venstres Eyvind Vesselbo.

Birthe Rønn Hornbech, integrationsminister (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Integrationsministeriet har ikke styr på de udlændinge, der kommer til Danmark som studerende. Det mener miljøordfører for Venstre, Eyvind Vesselbo (V).

- Som det ser ud nu, så tjekker man dem, når de får tilladelse til at komme ind i landet, men derefter passer de bare sig selv, siger Eyvind Vesselbo, der også sidder i Integrationsudvalget.

Han så derfor gerne, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech strammede op:

-  Jeg vil have en øget kontrol på de her opholdstilladelser, sådan så man sikrer sig, at de mennesker ikke kommer her med de forkerte forudsætninger, siger Eyvind Vesselbo og understreger, at det ikke kræver de store bureaukratiske systemer.

- De enkelte uddannelsesinstitutioner kan melde tilbage, hvor mange studerende, der stadig går på uddannelserne, og integraitonsministeriet bør fokusere mere på de her sager, siger han.

Ikke skolernes ansvar alene

Venstremanden er træt af at høre om, at udlændinge misbruger systemet ved at komme hertil under  påskud af, at de skal studere. Et misbrug som TV2-programmt Operation X i denne uge dokumenterede.

Men skal det være uddannelsesinstitutionernes ansvar at tjekke deres udenlandske studerende?

- Nej, det er et politisk ansvar, og det nytter ikke noget, at vi fralægger os ansvaret, siger Venstremanden og tilføjer, at man i integrationsministeriet ikke har gjort det godt nok de senere par år.

- De har travlt, ja, men hvis man skal kunne legitimere sin egen politik, så er man også nødt til at  sørge for, at der ikke er huller på vejen. Og bliver hullerne større og større, så skal der altså gøres noget ved det.

Manglende fokus

Ifølge integrationsministeriet har mere end 370.000 udlændinge fået opholdstilladelse i Danmark siden 2002.

14 procent af disse mennesker har fået opholdstilladelse på grund af familiesammenføring, eller fordi at de var flygtninge.

Men de resterende 86 procent, som svarer til næsten 320.000 personer, er ifølge Eyvind Vesselbo ikke blevet kontrolleret og godkendt på samme måde som den lille gruppe af udlændinge.

- Man har i mange år kun fokuseret på familiesammenføringer og flygtninge, og man har vendt det blinde øje til den store gruppe af udlændinge som kommer her under påskud af at være studerende, siger han og kalder området "udlændingepolitikkens tabu".