V-politikere med opsigtsvækkende debatindlæg lige før landsmøde: »Vi skal ikke finde os i, at de mennesker bliver udsat for en nedrig retorik«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, står over for en vanskelig udfordring: At skabe enighed om udlændingepolitikken i blå blok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Godmorgen, og velkommen til en dag, hvor en af årets største kulturbegivenheder, Bogforum i København, begynder i Bella Center. Tusindvis af læseglade danskere vil gennem de kommende tre dage besøge messen for at møde forfattere fra ind- og udland og kigge på bøger. Det er også i dag, at en af årets store litterære priser, Debutantprisen, uddeles på messen.

Uden for Danmarks grænser er der også vigtige begivenheder i dag.

I Paris deltager deltager prinsesse Marie, som er protektor for den danske UNESCO-nationalkommission, i UNESCOs generalforsamling. Hun og prins Joachim og børnene bor i øvrigt i den franske hovedstad, hvor Prinsen er i gang med en militær videreuddannelse.

På den storpolitiske scene er USAs præsident, Donald Trump, igen i centrum, når høringen, som kan ende med en rigsretssag mod præsidenten, fortsætter i Washington D.C.

Her følger et overblik over nogle af de mest spændende og vigtige historier i danske medier.

1) S-regeringen på vej til at få kæmpe gave af Venstre før jul

»En af de store udfordringer for den nye V-formand, Jakob Ellemann-Jensen, viser sig nu: I Venstres folketingsgruppe er der ikke enighed om udlændingepolitikken,« skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Han minder om, at Socialdemokratiet efter flere år med interne konflikter og uenighed om udlændingepolitikken nu har stabilitet på dette centrale punkt.

»I dag tyder alt på, at statsministeren og S-regeringen er på vej ind i en situation, hvor det snarere er blå blok, der har svært ved at finde fodslag. Og i centrum af dette opbrud står Venstre. Den seneste uges tid har således været anskuelighedsundervisning i et skifte, som kan ende med at placere S stærkere og skabe større udfordringer for Venstre og blå lejr,« skriver Thomas Larsen.

2) »Nedrig og udskammende retorik« eller »islam som dårlig undskyldning«

Jyllands-Posten tager også fat på den borgerlige splittelse om udlændingepolitikken under ovenstående overskrift. I et debatindlæg skriver fem folketingsmedlemmer om en undersøgelse, der viser, at over hver fjerde dansker – i alt 28 procent – erklærer sig enig i synspunktet, at muslimske indvandrere bør sendes ud af landet.

»Vi skal ikke finde os i, at de mennesker bliver udsat for en nedrig og udskammende retorik, alene fordi de er muslimer eller tilhører en hvilken som helst anden trosretning. De skal ikke hænges op på mindretallets ugerninger,« lyder det i debatindlægget fra Venstre-folkene Bertel Haarder, Anni Matthiesen, Jan E. Jørgensen, Fatma Øktem og Kim Valentin.

Indlægget har ifølge anonyme kilder i partiet skabt røre i Venstre, skriver Jyllands-Posten. Alene rygterne om debatindlægget har fået de gamle brudflader til igen at dukke op, og der er en frygt for, at debatten vil skygge for Jakob Ellemann-Jensens første landsmøde som formand, beskriver avisen.

Den samme undersøgelse fik tidligere på måneden partiets næstformand, Inger Støjberg, til at skrive, at »når målingen viser det, så er det sikkert, fordi der er rigtig mange, der har det ligesom mig: Jeg er så træt af at høre om islam mig her og islam mig der som begrundelse eller dårlig undskyldning for alt fra de fejeste terrorhandlinger til såkaldt æresrelateret vold, krav om indskrænkning af ytringsfriheden og retten til at kritisere religion, manglende ligestilling, krav om særbehandling på arbejdspladsen, i skolen eller i svømmehallen.«

Venstres næstformand fortsatte: »Alt det, som bekymrer rigtig mange af os, men som kun få har lyst til at sige højt af begrundet frygt for at blive misforstået eller ligefrem blive kaldt racist. Det har bare intet – som i intet – at gøre med at være racist!«

3) Rapport afliver myte om indvandrere: »De har et potentiale, vi har overset«

Ikkevestlige indvandrere har et langt større potentiale for at komme i job, end hidtil antaget. Det siger en forsker på baggrund af stor undersøgelse om ikkevestliges helbred til Berlingske.

Konkret viser rapporten, at ikkevestlige borgere på kontanthjælp har bedre helbred end de etnisk danske på kontanthjælp.

Men kommunale sagsbehandlere tror ikke på, at de kan komme i arbejde, lyder kritikken.

4) Direktør i lufthavnen: »Der kan være sket fejl«

Politiken skriver, at Københavns Lufthavn undersøger, om al flytrafik skulle have været indstillet, eller om det var nok at lukke ned for enkelte baner, efter at løsrevet glas og metal på en start- og landingsbane i september beskadigede hjulet på et fly.

Dagen forinden var der fundet løsrevet armatur fra banelys på en anden bane.

»Der kan være sket fejl – det er vores opgave at finde frem til det, hvis det er tilfældet,« udtaler flyvepladschef og driftsdirektør Kristian Durhuus.

Jul i Tivoli kan i år fejre 25 års jubilæum. Det fejres blandt andet med et juletræ pyntet med krystaller for knap en million kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

5) Tidligere PET-chef kommer med nye oplysninger om faderens liv som spion

Den forhenværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Frank Jensen, fortæller i en ny bog den fantastiske historie om sin far, der var dansk spion i Tyskland under Anden Verdenskrig.

»Han var indædt imod de totalitære systemer,« siger Frank Jensen i et interview i Berlingske. En af de vigtigste kilder til bogen fandt Frank Jensen, da hans far døde under mystiske omstændigheder i 1971. I et hemmeligt rum skjult bag en papvæg fandt han sin fars dagbog, som gav oplysninger hans aktiviteter som spion, som fortsatte under Den Kolde Krig.

Det sker i dag

Debutantprisen uddeles

Klokken 10.00 åbner Bogforum i København. Klokken 11 holdes åbningstalen, og derefter uddeles Debutantprisen. Fem forfattere er med i opløbet: Anna Elisabeth Jessen for »Om hundrede år – en sønderjysk familiekrønike«, Amalie Langballe for »Forsvindingsnumre«, Duncan Wiese for »Tityrus«, Janni Pedersen & Kim Faber for »Vinterland« og Mette Garfield for »Sprækker«.

USA: Rigsretshøringer i Ukraine-sag

Retsudvalget i Repræsentanternes Hus fortsætter i dag de offentlige høringer i forbindelse med en eventuelt forestående rigsretssag mod USAs præsident, Donald Trump. I dag er der planlagt en høring med USAs tidligere ambassadør i Ukraine Marie Yovanovitch.

Dagens juletræ: Pyntet med 3.000 Swarovski-krystaller

Klokken 18.00 er der generalprøve på Jul i Tivoli, som i år kan fejre 25-årsjubilæum. I år bydes der blandt andet på et juletræ med 3.000 Swarovski-julekrystaller til en værdi af cirka en million kroner. Det er første gang, at danskerne stifter bekendtskab med et Swarovski-juletræ. Træet står foran Nimb, og det har taget tre dekoratører ti arbejdsdage at gøre træet klar. Gæsterne kan i år se frem til, at Tivoli tænder en million lyspunkter, kørende forlystelser samt 50 boder. Julen er snart over os.