V om sygehus-kritik: Stop klagesangen

Vi er nødt til at sætte grænsen et sted, siger V-sundhedspolitiker efter kritik af det beløb, regeringen vil afsætte til nye sygehuse.

Foto: Linda Henriksen, Scanpix (arkivfoto)

- Regionerne skal være glade for, at regeringen er kommet frem i skoene og kommer med en indsprøjtning på 25 mia. kr. til nogle nye, ordentlige sygehuse. Derfor er jeg lidt træt af at høre denne klagesang. Hvis vi havde givet 30 mia., ville vi høre det samme. Vi er nødt til at sætte grænsen et eller andet sted.

Sådan lyder reaktionen fra formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Venstres Preben Rudiengaard, efter at regioner og eksperter har sået tvivl om, hvorvidt regeringens mia.-satsning på investeringer i en stribe nye sygehus-byggerier rækker til at imødekomme forventningerne.

Kritikken kommer, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og Venstre i valgkampen i 2007 var ude og love danskerne nye sygehuse for 80-90 mia. kr.

Men her og nu når det beløb, der er afsat, ikke op på mere end samlet 40 mia. kr. - de 25 mia. fra regeringens kvalitetsfond og 15 mia. af regionernes »egne« penge fra de årlige økonomiforhandlinger.

Afviser løftebrud
Preben Rudiengaard afviser, at der er tale om løftebrud og giver udtryk for, at man nok skal nå op på investeringer i det omfang, når sygehusene står klar om 10-20 år.

- Man vil kunne sælge nogle af de nuværende sygehuse, man vil slippe for nogle vedligeholdelsesudgifter, og man vil opnå nogle rationaliserings- og effektiviseringsgevinster. Og hvis man strækker det hele frem til 2030, vil man godt kunne nå op på investeringer i størrelsesorden 80-90 mia. kroner, siger Preben Rudiengaard.

Det skønnes, at den nuværende pulje på i alt 40 mia. kr. rækker til at forny op imod 40 pct. af den eksisterende bygningsmasse på de danske sygehuse, og sundhedsøkonomer peger på, at det vil repræsentere et pænt løft af standarden.

- Det er også hårdt tiltrængt. Der har været underinvesteret i mange år. Men vi får ikke et helt nyt sygehusvæsen. Det er der ikke penge til. Men det ville også være vanvittigt at skifte alle vores sygehuse ud. Pengene understøtter den omlægning af sundhedsvæsenet, som alle faglige eksperter har efterspurgt, og det er egentligt meget fornuftigt, siger sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, Dansk Sundhedsinstitut.