V og DF uenige om S-udspil

Mens Venstre klandrer de 29 Socialdemokratiske velfærdsrettigheder for manglende respekt for individet, så kunne Dansk Folkeparti lige så godt have skrevet dem selv.

For anden gang i denne uge bakker Dansk Folkeparti op om et stort Socialdemokratisk udspil på velfærdsområdet. Hovedparten af de 29 velfærdsrettigheder kan Dansk Folkeparti fuldt og helt støtte.

»Som hensigtserklæringer er de fleste af de her forslag noget, som vi lige så godt kunne have skrevet,« siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl, som dog savner både en køreplan for og en finansiering af S-forslagene.

»Det, et politisk parti skal måles på, er jo ikke, om man er i stand til at komme med fremragende hensigtserklæringer. Det er, om man er i stand til at bringe ens hensigter til udførelse. Og der handler det jo også om, at man bare tilnærmelsesvis har sit eget lille bud på, hvad det, man foreslår, koster, og hvor de penge kommer fra,« siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

I mandags var DF også hurtig til at bakke op om Socialdemokraternes markante forslag om at afsætte fem mia. kr. til mere i løn til de offentligt ansatte. Naturligt nok da DF selv kom med et lignende forslag tidligere på måneden.

Derimod er Venstres næstformand, indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen, knap så imponeret af det nye socialdemokratiske velfærdskatalog.

»Der er mange gode intentioner i udspillet, men det bærer præg af gammel socialdemokratisk vanetænkning om, at mennesker er nok så ens, og at den samme løsning duer til alle. Der er et fravær af respekt for individet,« siger Lars Løkke Rasmussen, der også klandrer Socialdemokraterne for ikke at have en finansiering på plads: »De forskellige forslag er overhovedet ikke prissat. Og det er heller ikke nogen tidsplan for, hvornår de enkelte rettigheder skal træde i kraft. Det er meget upræcist,« siger han.

SF kalder velfærdsrettighederne for et stort skridt i den rigtige retning, mens de Radikale også er overvejende positive.

»Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne deler synet på nødvendigheden af en velfungerende offentlig sektor. Vi har på dette felt et værdifællesskab. Derfor ser vi også positivt på dagens udspil fra Socialdemokraterne om udvikling af velfærden. I al fald med hensyn til målsætninger,« siger kommunalordfører Johs. Poulsen (R).

Med DFs støtte til de socialdemokratiske velfærdsrettigheder er der lagt et ekstra pres på regeringen, inden den præsenterer sit bud på en kvalitetsreform for den offentlige sektor. Sådan føler Lars Løkke Rasmussen det dog ikke.

»Det er ikke sådan, at vi nu sidder i panik og skrålæser deres udspil og efterfølgende ændrer vores eget udspil. Vores udspil er så gennemarbejdet, at man vil kunne se, at vi ikke er inspireret af dagens hændelser,« fastslår han.