V-medlem sår tvivl om udlændingeaftale

Først efter Venstres gruppemøde i dag, vil Britta Schall Holberg fortælle, om hun leverer den afgørende stemme til VKOs nye udlændingeaftale. S og SF stemmer imod og fremlægger egne stramninger.

Udlændingeaftalens fremtid afhænger nu af Venstres Britta Schall Holberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Johansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højst overraskende viser det sig nu, at flertallet bag regeringen og Dansk Folkepartis nye udlændingestramninger alligevel ikke er helt på plads.

Selv om Venstres gruppeformand Kristian Jensen forleden skar igennem og erklærede, at der er styr på Venstres folketingsgruppe, så sår Britta Schall Holberg (V) nu tvivl om aftalen, der kom på plads i går eftermiddag, og uden hendes støtte er der ikke 90 mandater bag aftalen, selv om kristendemokraten Per Ørum Jørgensen i går tilsluttede sig. På spørgsmålet om Britta Schall Holberg vil stemme for, lyder svaret:

»Jeg vil høre fra ordførerens egen mund og fra ministeren, hvad detaljerne er i det her. Du må ringe til mig efter gruppemødet.«

Fakta: Sådan får man point

Britta Schall Holberg henviser til mødet i Venstres Folketingsgruppe torsdag morgen.

Det var ellers en synligt tilfreds integrationsminister, der i går eftermiddag kunne præsentere den endelige aftale. En klokkeklar stramning af de danske familiesammenføringsregler.

LÆS OGSÅ: Rønn: Danmark bliver et foregangsland

»Vi vil have nogle kvalifikationer, så man ikke kan vente sig til adgang,« siger Birthe Rønn Hornbech om det nye pointsystem, der betyder, at 24-årsreglen suppleres med blandt andet krav om meget høje uddannelser fra meget velanskrevne universiteter for unge under 24, hvis de vil til Danmark.

Hvis man er over 24, skal man f.eks. kunne dokumentere to et halvt års arbejde inden for de seneste tre år.

S-SF har egen model

Hos S og SF har pointsystemet kostet alvorlige hovedbrud, men i aftes meddelte partierne, at de ikke kan stemme for regeringens model. I stedet fremlagde de deres egen model, der betyder, at partierne overtager regeringens krav til unge under 24.

For personer over 24 år indfører S og SF deres eget system, som betyder, at man skal opfylde to ud af fem krav om erhvervserfaring, uddannelse eller sprogkundskaber for at blive familiesammenført til Danmark.

»Der er et uddannelses-snobberi i regeringens aftale, som jeg simpelthen ikke forstår. Hvorfor er det, at det danske samfund skal have en holdning til, at det at være akademiker skal tælle dobbelt så meget som det at være murer. Og derfor fremlægger vi vores eget system. Vi vil gerne finde et system, der fremmer integrationen,« sagde Helle Thorning-Schmidt i aftes til TV-Avisen og påpegede, at det røde pointsystem er »mere fair og ordentligt« og »mindre bureaukratisk«.

DF: Dårlig undskyldning

Men hos Dansk Folkeparti ryster man på hovedet over det alternative system.

»Hvis de kopierer det, vi har besluttet for dem under 24 år, så gør de jo ikke op med det, de kritiserer. Det er bare en dårlig undskyldning for ikke at ville støtte vores pointsystem, og det forstår jeg ikke,« siger Dansk Folkepartis integrationsordfører, Peter Skaarup.

Her er reglerne præciseret - link til Udlændingeservice

I SF var der i sidste uge nervekrig om partiets opbakning til at indføre et pointsystem. Men sidste uges kritikere, Trine Pertou Mach fra landsledelsen, folketingsmedlemmerne Özlem Cekic og Kamal Qureshi, holdt i aftes tæt: Trine Mach havde ingen kommentarer og folketingsmedlemmerne var ikke at træffe.

De Radikale meddelte i aftes, at de fastholder en principiel modstand mod pointsystemet.