V: Mawlas tørklæde overholder ikke regler

Maria Mawla er ude i et mediestunt, mener Venstres forsvarsordfører. Han fastholder en pragmatisk holdning til tørklæder, men Mawlas overholder ikke reglerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Maria Mawlas tørklæde er en klar overtrædelse af uniformsreglerne i Hjemmeværnet, og derfor må hun tage det af, hvis hun vil blive i værnet.

Det siger Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo.

Søndag sagde han ellers, at tørklædet ikke kunne forarge ham, og at man ikke skulle blande sig fra centralt hold, så længe tørklædet var holdt i militære farver og ikke skæmmede den øvrige uniformering.

Men det var, før han så Maria Mawlas tørklæde:

- Hendes tørklæde stikker absolut i øjnene. Det går helt ud omkring ørerne, og det er aldeles ikke i overensstemmelse med uniformsreglementet, siger Karsten Nonbo.

Spørgsmål: Men et muslimsk tørklæde går jo ned over ørene og vil dermed altid være synligt. Kan det overhovedet lade sig gøre at have et muslimsk tørklæde på i Hjemmeværnet?

- Jeg kender ikke reglerne for muslimske tørklæder. Men da jeg var soldat i livgarden, kunne vi gemme vores hår i et hårnet, som var skjult under bjørneskindshuen. Så længe man kan bære ting skjult, er det i orden. Jøder kunne eksempelvis bære en kalot under hjelmen, uden at det var i uoverensstemmelse med uniformsreglementet, siger Karsten Nonbo.

Han mener, at han er blevet fejlfortolket i retning af at han gik ind for tørklæder i forsvaret.

- Det gør jeg ikke. Jeg tolerer dem højst, så længe de ikke er i strid med reglerne, siger Karsten Nonbo og langer i stedet ud efter 27-årige Maria Mawla, som han mener, er ude i et mediestunt.

- Når hun fortæller, at hun kun vil optræde med tørklæde, og hun vil kæmpe for at få lov til at bære det, er der tale om et mediestunt. Det virker, som om hun godt kan lide martyrrollen. I min tid i politiet kæmpede jeg også for, at politiet måtte gå i korte bukser om sommeren. Der fik jeg ikke ret, og så måtte jeg holde min kæft og rette ind eller forlade politiet. Det skal hun også lære, siger Karsten Nonbo.

/ritzau/