V kalder finansministeren i samråd: »Han kaster støv i hovedet på Finansudvalget«

Finansminister Nicolai Wammen vildleder og manipulerer i forsøget på at opfylde et valgløfte, mener Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen.

Troels Lund Poulsen vil have finansminister Nicolai Wammen til at forklare, hvordan udgifter til eksterne konsulenter kan bogføres som besparelser i et samråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Troels Lund Poulsen (V) sukker i telefonen – det er en hån.

»Det er grov manipulation, og det er decideret vildledende. Jeg ved godt, at det ikke ændrer verden, men jeg er nødt til at kalde finansministeren i samråd, for offentligheden har krav på at vide, hvordan regeringen opfører sig,« siger Venstres finansordfører.

Troels Lund Poulsen ved godt, at det næppe ændrer ved flertallet bag regeringen, og at han risikerer at blive mål for Socialdemokratiets kampagne, der beskylder kritikere for at bruge Trump-agtige metoder, men der er ikke nogen vej uden om, forklarer han.

Venstres finansordfører taler om regeringens påstand om opfyldelse af et valgløfte med regnemetoder, som professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh hagler ned og kalder »talmagisk hokuspokus«.

Det handler om Socialdemokratiets valgløfte fra maj 2019 om at spare tre milliarder kroner på eksterne konsulenter i det offentlige for at bruge pengene på »varme hænder« og mere velfærd. Staten skal stå for 1,1 milliard af den lovede besparelse, men ifølge Finansministeriets opgørelse går det ikke så godt.

I 2019 var statens udgifter til eksterne konsulenter 5,6 milliarder kroner, i 2020 var udgifterne 5,3 milliarder kroner, mens de i 2021 var 5,5 milliarder kroner. Finansminister Nicolai Wammen (S) har så fået den idé at hævde, at nogle af udgifterne i 2021 ikke gælder.

Leger politik

Det drejer sig om 518 millioner kroner til juridisk bistand i udbyttesagen i Skat og 301 millioner kroner til ekstern konsulentbistand under covid-19-pandemien.

»Såfremt der ses bort fra udgifterne til ovenstående to ekstraordinære sagskomplekser i 2021, er statens konsulentforbrug yderligere faldet med cirka 820 millioner kroner i 2021, og dermed er reduktionsmålet for året realiseret,« skriver finansminister Nicolai Wammen i en orientering til Finansudvalget.

Man kan dog ikke bare trække udgifter ud af regnskabet på den måde, forklarer økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh.

»Det er talmagisk hokuspokus, man prøver at lave her, fordi man har enormt behov for at sige, at man er lykkes med det, som man har lovet. Men pengene er brugt, og de kan jo ikke bruges på velfærd, som man har lovet,« siger han.

Troels Lund Poulsen er helt enig med professoren. Især finder han det provokerende at fraregne udgifterne til udbyttesagen – fet er ikke pludseligt opståede udgifter, og der har været store udgifter på netop denne post i en årrække, lyder det. Da Venstre sad i regering måtte især daværende innovationsminister, Sophie Løhde, gang på gang redegøre for udgifterne i netop den sag.

Og nu kalder Nicolai Wammen så de i øvrigt stigende udgifter for »ekstraordinære« og vil bogføre dem som en besparelse.

»Det er jo goddag mand økseskaft, det her. Han kaster støv i hovedet på Finansudvalget,« siger Troels Lund Poulsen.

»Hvis vi dengang havde forsøgt at gøre det samme, havde Socialdemokratiet med god ret hylet op og beskyldt os for vildledning,« siger Troels Lund Poulsen og sukker:

»Det viser igen, at politik for Socialdemokratiet bare er noget, de leger. Så siger vi jo gerne, at de er her udgifter er en besparelse. Det er absurd.«