V-forslag efter brænding af originale tegninger af København: Resten skal hjem til byens borgere

Københavns Kommune har allerede brændt en tredjedel af de originale tegninger over byens huse. Nu vil Venstre have sat en stopper for brændingen og i stedet give tegningerne til københavnerne.

Den Kommunale Søbadeanstalt ved Gasvaerkshavnen fra 1902. Udateret tegning fra 1902. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: UKENDT

Resten af de originale tegninger over Københavns bygninger, som kommunen indtil nu har planlagt at brænde, skal i stedet hjem at hænge på væggen i glas og ramme hos københavnerne.

Det foreslår Venstre i et nyt udspil til Kultur- og Fritidsudvalget. Forslaget er nu sendt ind til Kultur- og Fritidsforvaltningen og optaget på dagsordenen.

Københavns Kommune har allerede brændt en tredjedel af de gamle tegninger, der i mange år har været opbevaret i fysiske rum, men som nu er blevet digitaliseret, hvorefter de originale papirer er tilintetgjort.

Indtil videre har teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) indstillet brændingen af de originale tegninger.

Og nu håber Venstres kulturordfører Jens-Kristian Lütken, at man i Københavns Kommune kan finde frem til en løsning, så tegningerne enten bliver foræret eller solgt for et symbolsk beløb til kommunens borgere.

»Der gemmer sig noget affektion og historie i de her papirer, som det er ærgerligt bare at brænde af. Jeg tror, at der er mange, som gerne vil have sådan en tegning rammet ind. Det kan for eksempel være meget sjovt og interessant, hvis den viser ens egen ejendom,« siger han.

Helt grundlæggende synes Jens-Kristian Lütken, at det er smart at scanne de originale tegninger ind, så man nemt og hurtigt kan få adgang til dem digitalt frem for at skulle bladre sig gennem et gammelt arkiv.

Men han ser ingen grund til, at de gamle tegninger efterfølgende skal brændes, når de lige så godt kan komme hjem til nogen, som vil få glæde af dem.

Men går de ikke på en måde tabt alligevel, når det kun er enkelte borgere, der får gavn af dem?

»Det synes jeg egentlig ikke. De ligger der stadigvæk digitalt. Og alternativet er, at man fortsætter med at brænde dem af. På den her måde bliver de en del af mange menneskers dagligdag og bliver spredt rundt i byen blandt københavnerne frem for at ligge i et arkiv, hvilket ikke er en mulighed længere«, siger Jens-Kristian Lütken.

Hvorfor ikke arkivere dem på et museum, hvor alle får gavn af dem i stedet?

»Vores magasiner er allerede fyldt op i stor stil i Københavns Kommune. Vi har lige bygget et nyt fjernmagasin til mange af vores gamle effekter og dokumenter, og det er allerede fyldt godt op. Det koster meget at opbevare den slags, og det er også derfor, vi har valgt at digitalisere tegningerne,« siger han.

»Og hvis man både digitaliserer og opbevarer det, er der sådan set ikke så meget vundet ved hele digitaliseringsprocessen, og derfor har løsningen indtil nu været at brænde det hele af.«

Skal kunne købes for et symbolsk beløb

Rent økonomisk ser Jens-Kristian Lütken heller ikke nogen fordele ved at brænde papirerne af frem for at lade kommunens borgere få gavn af tegningerne, som ifølge ham tæller flere tusind.

»Det er et stort antal tegninger, og det kan godt være, at man skal forlange et lille beløb for dem, så det ikke lige pludselig bliver en omkostning fra kommunen at organisere. Jeg tror også gerne, at folk vil betale lidt for dem.«

Ventres forslag om at gøre det muligt for kommunens borgere at få tegningerne hjem i privaten vil blive behandlet på næste udvalgsmøde den 21. december.