V: Flere indvandrere til Danmark

Venstre vil have flere indvandrere til Danmark. Problemet er bare, at den sidste aftale om indvandring blev indgået med Dansk Folkeparti, og DF er mildest talt skeptisk.

Anders Fogh Rasmussen på Venstres sommergruppemøde i Haderslev. Foto: Palle Hedemann Fold sammen
Læs mere

Ved at slække på indtægtskravene satser Venstre på at få flere indvandrere til Danmark og dermed løse problemerne med mangel på arbejdskraft. I dag skal indvandrere tjene cirka 40.000 kr. om måneden, og det beløb vil Venstre sænke til 25.000 kr. Derudover vil regeringspartiet satse på hvervekampagner i bl.a. Sverige, Polen og Tyskland.

»Vi skal åbne for, at flere udlændinge med de kvalifikationer, vi har brug for i Danmark, kan komme hertil,« sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen i går.

Sammen med en ny kræfthandlingsplan var det hovedbudskaberne fra partiets sommergruppemøde. Men mens kræftplanen naturligt nok blev modtaget med åbne armen overalt, så fik især Dansk Folkeparti kaffen galt i halsen, da de hørte om indvandringen. Fogh forsøgte at afdramatisere Pia Kjærsgaard.

»Vi holder fast i den stramme udlændingepolitik, når det gælder familiesammenføring og asyl, men det vi har gjort de sidste par år i lyset af mangel på arbejdskraft, det er at åbne for udlændinge med kvalifikationer kan komme. Og det har Dansk Folkeparti været med til og den udvikling er vi nødt til at fortsætte og forstærke.«

Pia Kjærsgaard siger, at det er et brud, fordi man sænker indtægtsgrænsen så voldsomt.

»Nå, men vi har ikke taget endelig stilling til indtægtsgrænser endnu. Jeg har bare nævnt nogle elementer, som man kunne drage ind i overvejelserne. Til syvende og sidst ønsker jeg et bredt flertal, fordi der står meget på spil i det her.,« sagde Fogh

Så Dansk Folkeparti skal være med?

»Naturligvis. Man kan kun ændre den eksisterende aftale, såfremt de er med på den.«

En anden som også fik kaffen galt i halsen, var justitsminister Lene Espersen (K). Hun har i sommerens løb givet udtryk for, at hun var bange for, at en valgkulleren kunne ende i den rene overbudspolitik og pegede blandt andet fingre ad Venstre.

Det fik Fogh til at minde om, at Lene Espersen selv har forslået gratis lektiehjælp et temmelig dyrt forslag.

»Det tager jeg ganske roligt. Jeg har været ude med en advarsel ikke en kritik af den hidtidige politik. Men en advarsel til bl.a. Venstre om ikke at bruge for mange penge, og den advarsel står jeg naturligvis helt ved,« siger Lene Espersen. @Byline: