V: Ekspertgruppe må kigge på heroin

I 2002 anbefalede en ekspertgruppe politikerne at sige nej til lægeordineret heroin. Siden har eksperterne ændret opfattelse, og V vil nu have en ny ekspertgruppe nedsat.

Venstre vil have en ny ekspertgruppe til at se på den danske narkopolitik, hvor dødstallet er det samme som i 1995 - cirka 300 - modsat nabolandene, hvor det falder jævnt år for år.

»Det gør indtryk, og derfor synes jeg, at en gruppe eksperter skal kigge på, om vi har den rigtige behandling,« siger Venstres socialordfører Hans Andersen.

Udmeldingen kommer efter, at Berlingske Tidende i går kunne fortælle om livet som narkoman anno 2007. Det er blevet mere råt end nogensinde: Linda på 27 år lader sig bedøve, så en 71-årig kan få opfyldt sit ønske om at have sex med hende, mens hun er bevidstløs. Fem andre piger i Skelbækgade på Vesterbro er lige så desperate i deres jagt på stoffer og lader sig også bedøve.

»Det er 1.150 kroner for at ligge dér, men så er du også bevidstløs,« fortalte Linda.

Oplysningerne har nu fået Socialdemokraterne til at foreslå et forsøg med lægeordineret heroin, fordi resultater fra både Holland, Tyskland og Schweiz fortæller, at flere kommer ud af misbruget via heroin end via metadon.

I Holland viser tallene, at effekten med heroin er dobbelt så høj som med metadon. Heroin gav en succesrate på 56,6 procent mod 31,6 procent til gruppen på metadon.

Politikerne herhjemme har frygtet, at lægeordineret heroin ville lokke nye brugere til: I Schweiz begyndte 850 at misbruge heroin i 1990. Da lægeordineret heroin blev indført viste tallet fra 2002, at antallet af nybegyndere var dalet til 150.

Hos tyskerne faldt kriminaliteten med 50 procent det første år og 25 procent det andet år.

Herhjemme har en ekspertgruppe tidligere kigget på lægeordineret heroin, og det endte med, at gruppen i 2002 anbefalede et nej. Siden har medlemmerne ændret holdning, og det vil sige, at hvis den nu nedlagte ekspertgruppe igen trådte sammen, så ville det blive et ja.

»Der er ingen tvivl om de positive resultater i Holland. Et forsøg med lægeordineret heroin kan i hvert fald ikke længere afvises pga. manglende effekt«, sagde Peter Ege i 2005, da han skiftede mening. Det var i går ikke muligt at fange Peter Ege.

Hans Andersen vil nu have vendt, hvad der er op og ned på tallene fra Tyskland, Schweiz og Holland.

Og hvis den nye ekspertgruppe pludselig anbefaler lægeordineret heroin - hvad siger du så?

»Ja, så må vi tage stilling til det til den tid. Som udgangspunkt er jeg skeptisk, men vi må have tallene på bordet« siger Hans Andersen.