V: »Det er en grundlovsret frit at vælge skole«

På fagforeningen 3F's kongres i Aalborg, har formand, Per Christensen, langet håndmadder ud til Regeringen. "Drop statstøtten til privatskoler," siger han. I dag får forældre til børn i privatskoler 73 procent af beløbet tilbage i støtte. Politikere fra begge fløje er uenige i formandens udtalelser.

3F's formand vil skære i statstøtten til privat- og friskoler Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Venstre og Socialistisk Folkeparti er uenige med 3F's formand, Per Christensen, udtalelser i forbindelse med fagforeningens kongres i Aalborg, hvor han blandt andet har sagt:

«Jeg fatter ikke, at den danske stat stadig skal støtte privatskoler, der direkte modvirker integrationen.«

Venstres undervisningsordfører er uenig og mener, det vil være nødvendigt med en grundlovsændring, hvis man skulle føre hans ideer igennem, og SF's Jacob Mark - ligeledes undervisningsordfører - mener, at  man bør bevare fri- og privatskoler.

Der er altså ikke entydig opbakning fra dem, der forvalter statens midler.

»Det er en grundlovsret frit at vælge skole«

Undervisningsordfører for Venstre, Anni Matthiesen, er langt fra enig i Per Christensens udtalelser og mener, at han bør holde sig fra at udtale sig så direkte politisk.

»Det er en grundlovsret frit at kunne vælge skole, så hvis han vil i mål med det forslag, så skal vi til at lave en grundlovsændring « siger hun og tilføjer:

»Jeg synes, hans udtalelser er helt hen i vejret. Det er forældrenes egen ret at bestemme, hvor deres børn skal undervises. Udover det er jeg overrasket over, at 3F går ind og blander sig i den her politiske debat. Jeg synes, det her skal ligge på politikernes bord,« siger hun.

Grundlovens § 76, som Anni Matthiesen henviser til, siger blandt andet, at »Alle børn har ret til at få gratis undervisning i folkeskolen, men de har ikke pligt til at gå i en folkeskole. Undervisningen kan også foregå hjemme eller på en privatskole.«

Også til spørgsmålet om, hvorvidt de privatskoler, hvor der er et religiøst aspekt i centrum, mener hun, at folk skal have lov at vælge selv.

»Jeg vil holde fast i, at vores frihedsrettigheder giver os ret til, at skabe skoler på forskellige værdigrundlag. Med det sagt sagt har Venstre og flere partier været med til at skærpe tilsynet, så det, der foregår på de her skoler, står på mål med det, der foregår i folkeskolerne. På den måde kan vi sikre os, at der ikke kommer til at foregå ting, der er imod demokratiet,« sige hun.

Socialdemokraterne vil prioritere folkeskolen

Anette Lind, undervisningsordfører for Socialdemokraterne, vil ikke ud at fjerne støtten fra privat- og friskolerne.

»Vi deler den holdning, at førstevalget for forældrene skal være folkeskolen. Den skal vi gøre så god, at det bliver et naturligt valg, når børnene skal i skole. Men vi er altså ikke der, hvor vi vil tage støtten fra privatskolerne,« siger hun.

Til kritikken fra Per Christensen om, at visse skoler skaber dårlig integration, siger hun:

»Jeg synes, alle skoler skal leve op til demokrati og medborgerskab - også i fri- og privatskolerne. Der skal være et fortsat øget fokus på, hvordan alle skoletyper kan tage et socialt ansvar,« siger Anette Lind.

 

SF ser fordele og ulemper

Jacob Mark, der er undervisningsordfører for Socialistisk Folkeparti, er også uenig i, at privat- og friskoler skal lukkes eller miste støtte. Han mener heller ikke, at de modvirker integrationen, men medgiver dog:

»Det han har ret i, det er, at der er nogle skoler - primært i København - hvor det bliver problematisk, at det er børn med anden etnisk baggrund, der tror på islam og også bor i områder, hvor de kun møder islam, som kommer til at vokse op i et nærmest parallelsamfund. Det giver jeg ham ret i; det er et problem,« siger han og tilføjer:

»Men jeg mener, at man bør omrokere støtten sådan, at de privat- eller friskoler, der har mange ressourcesvage børn, bør få mere i støtte end de skoler, der har mange børn af ressourcestærk baggrund,« siger han.

Idag får forældre til børn i privatskoler 73 procent af beløbet tilbage i støtte.