V: Bødskov skylder en forklaring om våbenforbud

Der mangler en god begrundelse for de restriktive regler for luftgeværer, som justitsminister Morten Bødskov har indført. Det mener Venstre, der nu kalder ministeren i samråd.

Den nye bekendtgørelse, som med ét slag gør tusindvis af danskere til indehavere af ulovlige luftgeværer, er alt for omfattende og restriktiv.

Det mener Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, der nu kalder justitsminister Morten Bødskov (S) i samråd for få svar på, om ministeren i det hele taget har overblik over konsekvenserne af de skærpede regler.

- Man har indført et veritabelt forbud mod de fleste typer luftvåben, fordi de angiveligt er farlige. Men vi er ikke overbeviste om, at de mindre luftvåben bruges af kriminelle. Jeg har for eksempel aldrig hørt om en rocker, der røver en bank med et luftgevær. Morten Bødskov skyder gråspurve med kanoner, siger Karsten Lauritzen.

På samrådet vil han blandt andet have ministeren til at fortælle, hvor mange skader der sker årligt på grund af luftvåben, samt hvor mange danskere, som i dag ejer et våben med en kaliber, der fremover bliver omfattet af våbenloven. Karsten Lauritzen kræver også svar på, hvor mange ressourcer politiet forventer at bruge på at registrere de mange våben og håndhæve de nye regler.

Venstremanden håber, at samrådet kan være indledningen til en reel politisk debat om sagen.

- Det er regelændringer, der får store betydninger for mange danskere. Vi vil godt være med til at ændre nogle ting i våbenlovgivningen, men det skal være efter en politisk dialog og ikke blot via et ministerielt dekret, som Morten Bødskov har udstedt. siger Karsten Lauritzen, der hæfter sig ved, at Morten Bødskov tidligere har sagt til Berlingske Nyhedsbureau, at han er klar til at tage en dialog om sagen.

- Jeg opfordrer justitsministeren til at trække sin bekendtgørelse tilbage, så vi kan tage en politisk debat i folketingssalen, siger V-ordføreren.

Bekendtgørelsen, der træder i kraft 1. juni, indebærer, at alle luft- og fjedervåben med en kaliber på over 4,5 millimeter bliver omfattet af våbenloven. Det betyder blandt andet, at våbnene skal registreres, at det kræver våbentilladelse at bruge dem, samt at de skal opbevares i et godkendt våbenskab. Overtrædelser af våbenloven kan udløse op til to års fængsel.

Det anslås, at der er 800.000 luft- og fjedervåben i omløb i Danmark, men tilsyneladende ved ingen, hvor mange af dem der er på mere end 4,5 millimeter.