Uwe Jensen: Jeg er uskyldig

Terrorist? Det tidligere medlem af Folketinget Uwe Jensen, der sidder fængslet i USA for omfattende våben- og narkotikahandel, risikerer fængsel livstid. Forud for tirsdagens retsmøde i Houston nægter forsvareren, at Uwe Jensen er international terrorist.

Uwe Jensen: Jeg er uskyldig - 1
Den danske eks-politiker Uwe Jensen risikerer fængsel på livstid, hvis han dømmes skyldig i anklagerne for omfattende handel med våben og narko. Uwe Jensen sad i Folketinget i to år i slutningen af 1970erne. Her ses han, nyvalgt for Fremskridtspartiet, i folketingssalen i 1977. Foto: Mogens Ladegaard Fold sammen
Læs mere

Historien om den danske eks-politiker Uwe Jensen er på mange måder en bestseller-krimi værdig.

Et veldrejet plot med hemmelige agenter, internationale terrortrusler, narkotika for millioner af dollars og tilsyneladende helt almindelige forretningsmænd, der anklages for at være hovedmænd bag en lyssky forretning. En historie med skurke og helte, der næsten er for utrolig til at være andet end fiktion.

Desværre for det tidligere danske folketingsmedlem, 66-årige Uwe Jensen, er alle elementer i historien tilsyneladende veldokumenteret virkelighed. Og Uwe Jensen er havnet blandt de helt store skurke.

Sagen om de Texas-baserede forretningsmænd, der angiveligt har købt våben til oprørsstyrker i Columbia og betalt med narkotika, har vakt opsigt.

Ikke bare herhjemme, hvor Uwe Jensens kändis-status har givet anklagerne mod danskeren en ekstra dimension. Sigtelserne mod Uwe Jensen og tre columbianere har også påkaldt sig store overskrifter i USA.

Uwe Jensens vej fra folketing til fængsel

- 1977-1979: Uwe Jensen sidder i Folketinget, valgt for Fremskridtspartiet og i EF-parlamentet. I 1978 rejser desuden han til New York som FN-repræsentant.

- 1982: Uwe Jensen ankommer til USA. Han får job som kulhandler i staten Kentucky. Han gifter sig til et amerikansk statsborgerskab, men bliver skilt få år senere.

- 1984: Han bosætter sig i Houston, Texas, og får job i firmaet Marcoal, et datterselskab af det tyske Marimpex.

- 1990: Uwe Jensen gifter sig med en columbiansk kvinde og bosætter sig i Columbia. Ifølge sin advokat, Erik Sunde, ernærer han sig som selvstændig energi-konsulent. Uwe Jensen får senere en søn med sin columbianske hustru.

- 1993: Uwe Jensen vender tilbage til Houston, Texas, hvor han får job hos firmaet Mac Environmental, en producent af luftfiltre.

- 1999: Han udnævnes til medlem af eksportrådet i Houston. Udnævnelsen foretaget af den amerikanske handelsminister. Rådsmedlemmers fortid granskes normalt nøje inden udnævnelse. I eksportrådets nyhedsbrev omtales Uwe Jensen som direktør for et firma kaldet Scanamfunds, der dog ikke kan findes i amerikanske telefonbøger.

- 2000: Uwe Jensen ansættes som vicedirektør i det Houston-baserede firma Poseidon Inc. Direktør i firmaet er Carlos Ali Romero Varela, kaldet Romero, som nu også er anholdt og sigtet i narko-for-våben-sagen.

- 2001, september: En »undercover« FBI-agent, kaldet CW, støder for første gang på Uwe Jensen. Jensen introducerer CW til Carlos Romero. Romero beder CW skaffe østeuropæiske våben til Romeros columbianske kontakter. Våbnene vil blive betalt med narko fra Columbia.

- 2002, 5. oktober: Den endelige narko-våben-handel skal forhandles på plads. Men FBI slår til. Fire mænd, deriblandt Uwe Jensen og Carlos Romero anholdes.

Anholdelsen af de fire mænd, der vil blive tiltalt for at have forsøgt at levere våben til en paraplyorganisation for væbnede terror-mistænkte grupper i Columbia, er nemlig en stor triumf for de amerikanske myndigheder.

Det handler ikke bare om kampen mod narkotikahandel, men om de amerikanske bestræbelser på at bekæmpe terrorisme i enhver form overalt i verden.

»Med anholdelsen har vi demonstreret, at narkohandlere og terrorister opererer i den samme jungle, planlægger i den samme hule og træner i den samme ørken,« sagde Asa Hutchinson, direktør for U.S. Drug Enforcement Administration, som bekæmper narkotikahandel og smugleri.

Mellemmand

I FBI-agenternes gennemgang af sagen, som danner grundlag for anklagerne mod Uwe Jensen, er danskeren beskrevet som mellemmand.

I september sidste år sørgede han, ifølge FBI-rapporten, for at sætte en illegal våbenhandler i forbindelse med sin chef, den nu med-sigtede Carlos Romero.

Romero søgte våben til sine kontakter blandt paramilitære grupper i Columbia. Som betaling for de store mængder våben og ammunition kunne Romero skaffe tonsvis af narkotika.

Men den illegale våbenhandler var FBI-agent - og netop som den store handels sidste detaljer skulle falde på plads, blev Uwe Jensen, Romero og to andre columbianere anholdt.

God samfundsborger

Men Uwe Jensen fastholder, at han er uskyldig i alle anklager. Gennem sin forsvarer, norsk-fødte Erik Sunde, har Uwe Jensen ladet vide, at han benægter enhver indblanding i handlen med narko og våben.

Ved retsmødet på tirsdag vil forsvareren Erik Sunde forsøge at overbevise dommer Marcia Crone om, at Uwe Jensen skal løslades mod kaution.

»Uwe Jensen er ikke tidligere straffet. Tværtimod har han været en god samfundsborger, og han har haft succes som en respekteret forretningsmand,« siger Erik Sunde.

Ifølge Erik Sunde har Uwe Jensen, siden han forlod Danmark i starten af 1980erne, levet et liv som forretningsmand inden for energibranchen i USA og Columbia. Et liv, som intet har med terror, narkotika og lyssky forretninger at gøre.

Han fik i 1982 arbejde som kulhandler i staten Kentucky og giftede sig til amerikansk statsborgerskab. Et ægteskab, der kun varede et par år. I 1984 ankom han til Houston i staten Texas, hvor han arbejdede for firmaet Marcoal.

I 1990 giftede Uwe Jensen sig med en columbiansk kvinde, som han også fik en søn med. I et par år levede han i Columbia, hvor han ifølge sin forsvarer, Erik Sunde, ernærede sig som selvstændig energikonsulent, før han i første halvdel af 1990erne vendte tilbage til Texas.

I de følgende år levede Uwe Jensen tilsyneladende et almindeligt, lidt anonymt, men velrespekteret liv som forretningsmand i Houston. Fraskilt igen bosatte han sig i Mission Bend-kvarteret - et nydeligt, men ikke luksuriøst område uden for Houston.

I de følgende år deltog Uwe Jensen ikke blot i aktiviteterne i byens danske klub. Han skrev flere læserbreve til den lokale avis, Houston Chronicle, hvor han blandt andet agiterede for, at USA burde hjælpe syd- og latinamerikanske lande økonomisk for at sikre stabiliteten i denne verdensdel.

Udnævnt i Houston

I 1999 blev Uwe Jensen udnævnt til medlem af eksportrådet i Houston.

Denne udnævnelse kom direkte fra Clinton-administrationens daværende handelsminister, Bill Daley, og ifølge de amerikanske medier kræver en sådan udnævnelse normalt en grundig forudgående screening.

Og så sent som i juni 2001, blot få måneder før en hemmelig FBI-agent første gang møder Uwe Jensen under FBIs optrævling af våben- og narkohandlerne, optræder han med billede og titel af direktør for firmaet Scanamfunds Ltd. i et nyhedsbrev fra den amerikanske regerings handelskammer.

Findes Uwe Jensen skyldig i de anklager, der nu er rettet mod ham, risikerer han i værste fald fængsel på livstid og bøder i millionklassen.

De danske myndigheder kan intet gøre for at hjælpe den tidligere folketingspolitiker. Han opgav nemlig sit danske statsborgerskab - og dermed alle danske rettigheder - da han fik tildelt amerikansk statsborgerskab.

lnn@berlingske.dk