Utrygheden breder sig i Østerbro-blok: Politiet efterforsker tredobbelt drab

Boligforeningens »Tryghedsgruppe« er kaldt ind, mens politiet efterforsker et tredobbelt drab på ældre i en boligblok på Østerbro. Politiet kalder sagen »usædvanlig« og »grov«.

En 26-årig mand er blevet sigtet for drab på tre ældre mennesker i et boligkompleks på Vangehusvej i København. Hassan Hussein er beboer i boligkomplekset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er svært at sove om natten, når man bor et sted, hvor så grufulde ting er sket,« fortæller Hassan Hussain.

Han sidder i sin lejlighed på Østerbro Vangehusvej i en boligblok, hvor Københavns Politi lige nu efterforsker tre drab - ifølge politiet begået af den samme mand. Sagen betegnes af politiet som  »usædvanlig« og »grov«.

Fredag besøgte Berlingske boligblokken for at undersøge, hvordan det er at bo et sted, hvor en så bestialsk sag udfolder sig.

»Jeg har sagt til min nabo, at hun ikke må lukke fremmede ind. Hvis posten kommer, så skal hun ringe til mig, hvis hun skal ud med skraldet, så skal hun ringe til mig,« siger Hassan Hussain. Han bor i blokken på Østerbro, der ifølge politiet har været gerningssted for drab på tre ældre indenfor de seneste måneder.

Tredobbelt drab

Fredag d.8. marts bekendtgjorde politiet, at en 81-årig var fundet dræbt i sit hjem på Østerbro. Dagen efter anholder politiet så en 26-årig østafrikansk mand, som de varetægtsfængsler. Samtidig taler politiet med flere beboere i området, som udtrykker bekymring, fordi der på det seneste har været en række dødsfald blandt ældre beboere i området.

I går - en uge efter det første drab - offentliggjorde politiet på et pressemøde, at de nu efterforsker yderligere to drab: En 80-årig mand og en 83-årig kvinde, som begge er døde inden for de sidste to måneder, og som politiet mener begge er dræbt af samme 26-årige gerningsmand.

Samtidig oplyste politiet, at mindst to af de afdøde har fået misbrugt deres dankort af den sigtede gerningsmand.

I første omgang var opfattelsen, at beboerne var døde af alderdom.

Politiet er derfor stadig i gang med at klarlægge om endnu flere dødsfald kan være drab. Der bor nemlig særdeles mange ældre i boligblokken.

»Vi betragter dette som en meget alvorlig sag, og vores analyseafdeling er stadig i gang. Vi efterforsker bredt og undersøger stadig om andre dødsfald kan være drab,« siger efterforskningsleder i Københavns Politi Brian Belling.

Den sigtede  26-årige mand, som er beskyttet af navneforbud, nægter sig skyldig. Hans advokat Mie Sønder Koch siger til Berlingske:

»Politiet har været inde i Vestre Fængsel og sigte min klient, som har nægtet sig skyldig. Jeg har ringet og talt med ham, og han er chokeret over de nye yderligere sigtelser.«

Politiet oplyser desuden at dødsårsagen i to af sagerne skyldes kvælning. I den sidste sag har de ikke kunne identificere dødsårsagen, da liget allerede er kremeret.

Kunne have set det ske

Der hænger sedler på dørene i boligblokken Vangehus 1. Det er boligselskabet Bo-Vita, som infomerer beboer om at et team, de kalder »tryghedsgruppen,« flytter ind i blokken i nogle dage. Det sker som en konsekvens af weekendens »ubehagelige oplevelser«. Og utrygheden har grebet om sig på Vangehusvej.

Hassan Hussain har siden han hørte om det første drab, brugt nætterne på at lægge en plan - et forsvar mod udbudne gæster i boligblokken.

»Jeg er kommet frem til at jeg ville gribe den stol, vi har i gangen, og så ville jeg bruge den,« siger Hassan Hussain og peger ind hans lille gang.

Han flyttede for syv år siden til boligblokken på Østerbro med sin kone Pernille Nielsen. De to trængte til at bo et roligt sted.

I sidste uge var boligblokken nemlig blot en rødstenblok på Østerbro tæt på Svanemøllen Strandpark, men det har ændret sig, og lige nu er Hassan fra sin hvide altan vidne til en efterforskning af et tredobbelt drab.

Politiet karakteriserer sagen som både »usædvanlig« og »grov«. Hassan Hussein bruger ordene »umenneskelig« og »grufuld«.

Da Berlingske ankommer, kommer en politimand og to retsmedicinere ud af en af de 48 lejligheder. De har været inde og tage prøver i en af opgangene.

»Gerningsstedsanalyse,« siger en retsmedicinerne, mens hans kollega placerer små prøver i lyseblå skuffer bagerst i deres kassevogn.

Hassan følger med fra sin hvide altan, han vinker med en smøg i hånden. Da vi kommer op, siger han:

»Jeg kunne jo have set det hele ske.«

Han peger over mod det vindue, som han vurderer, har været stue til en af de dræbte kvinder.

»Jeg kendte hende vel, som man kender sine naboer flest, vi hilste og sådan, men jeg kendte hende heller ikke bedre end det,« siger Hassan Hussain.

Han hørte om efterforskningen gennem sin nabo, som er en ældre dame, og han blev så forfærdet, at han nægtede hende at gå udenfor. I stedet tilbød han hende, at hente post og gå ned med skrald.

»Prøv at tænk dig sådan, at slå gamle mennesker ihjel, og så stjæle deres penge. Det er bare så umenneskeligt,« siger Hassan Hussain.

»Der er bare nul procent menneske i ham,« understreger han.

Hassan Hussain afbrydes kort af sin dørklokke. En anden beboer med tårer i øjnene vil lige informere at »Hele boligblokken skal møde klokkens sytten. Det er polititet. De vil gerne tale med dem allesammen.«