Utroskab stortrives i København

Mens flere end hver tredje københavner har været en partner utro, gælder det kun godt hver femte i Syddanmark. Tilliden i de små samfund får mange til at holde sig i skindet, mens det konstante bombardement af fristelser i storbyen får flere til at falde i.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis jyder skulle tro, at kærlighedslivet på »Djævleøen« flyder over af moralsk fordærv og flygtige relationer, er der måske noget om snakken.

En undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske, konkluderer, at jo tættere, man kommer på hovedstaden, jo oftere er man sin partner utro. Flere end hver tredje borger i hovedstaden, 35 procent, har været en fast partner utro. Til sammenligning har knap hver fjerde i Midtjylland, 24 procent, og hver fjerde i Nordjylland, 26 procent, trådt ved siden af. I Syddanmark er tallet endnu lavere, helt nede på 23 procent.

Professor i sexologi ved Aalborg Universitet, Christian Graugaard, vurderer, at det er »byens rum«, som bærer en del af forklaringen.

»I storbyen er man omgivet af fremmede med alle de seksuelle potentialer, det nu giver. Der er så at sige en social og erotisk arena, der har et større udbud end i landsbyen,« siger han.

Desuden vurderer Christian Graugaard, at forskellene mellem storby og provins bunder i, at der i metropoler hersker en friere seksualkultur historisk set.

»Samtidig virker storbyen som en magnet på folk, der gerne vil undgå den sociale kontrol, der kan findes i provinsen,« siger professoren. Han understreger dog, at der kan være mange motiver på spil, når det handler om utroskab.

»Det er for eksempel langt fra sikkert, at utroskaben bunder i en konflikt i parforholdet – den kan tværtimod være en naturlig del af spillereglerne,« siger han og peger på, at der er parforhold, hvor det at være sammen med en anden end sin faste partner er OK.

Når jyder er mindre tilbøjelige til at være deres partner utro end københavnere, bunder det også i en generel mentalitetsforskel, der udspringer af forholdet til det personlige netværk, forklarer lektor og ph.d. ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet, Sidsel Eriksen. Hun har blandt andet beskæftiget sig med civilsamfundet som socialt netværk i Midtjylland.

»Jo større byen er, jo flere anonyme relationer har man, og jo mindre byen er, jo tættere og mere forpligtende relationer har man. I store dele af Jylland er det vanskeligt at være anonym, hvis man vil være utro. Det er forbundet med for stor en risiko, og der er mere at miste, hvis man gør noget, der er på kanten af, hvad det lille samfund kan acceptere,« forklarer hun.

Sidsel Eriksen understreger, at det er svært at generalisere, men at der er forskelle på, hvordan man indretter sig socialt. I det lille samfund møder folk hinanden i mange situationer og funktioner, og derfor er det mere problematisk at lave noget dumt her. Man er på den måde bundet og afhængig af lokalsamfundet på grund af de større afstand, der er i Jylland i forhold til i hovedstaden, vurderer Sidsel Eriksen.

Dem, man kender, pisser man ikke på

Tilliden til omgangskredsen betyder derfor også mere i Jylland, end den gør i København:

»I Jylland lægger man meget vægt på tillid. Når man skal have en gas- og vandmester, betyder det noget, at det er en, man kender. På den måde er man sikker på, at han ikke snyder en, og at han laver arbejdet ordentligt, i modsætning til, hvis man finder en gas- og vandmester i telefonbogen,« siger hun.

Jyder er ikke nødvendigvis mere tillidsfulde, forklarer Sidsel Eriksen, men de lægger en stor vægt på netop tillid i netværket.

»Derfor har du heller ikke samme mulighed for at være utro, som man har i København. Der er helt tydeligt en større forpligtelse i forhold til at have kendt folk et helt liv. Og dem, man kender, pisser man ikke på – man engagerer sig i deres liv og lever i et forpligtende fællesskab. Der bliver ikke nødvendigvis holdt øje med én, men det er vanskeligere at skjule sig.«Tendensen til utroskab er ifølge trendrådgiver og sociolog Emilia Van Hauen stigende i storbyen, hvor flere ser utroskab som en reel mulighed.

»Der er ingen tvivl om, at rigtig mange er partneren utro, og at stadig flere gør det. Se bare datingsider, som VictoriaMilan.dk (utroskabssite med 250.000 brugere – heraf halvdelen i København, red.). Det skyldes jo navnlig, at kvinder nu også opsøger utroskab. Økonomisk og socialt er de ikke længere afhængige af deres mænd. Det betyder, at de kan vælge på en anden måde.

Vi ser nu, at kvinder er begyndt at eje deres seksualitet. Hvis deres mænd ikke opfylder kvindernes behov, kan de få afløb for dem andre steder,« forklarer hun.

Emilia Van Hauen understreger, at nettet gør grænserne mellem land og by lidt blødere, end de har været, men at folk stadig er mere traditionsbundne i provinsen.

»På overfladen er det stadig ikke okay at være utro, men alligevel er der flere, der er det, og flere ser utroskab som en mulighed, men det er ikke noget, vi vil tale om. Vi mangler at tage hele diskussionen om utroskab, for der er alt for få, der tør sige, at de er utro. Derfor er det ikke muligt for os at tage fat om problemet,« siger hun.

Kan ødelægge liv

Parterapeut og foredragsholder, Maj Wismann oplever, at utroskab er det, der ofte slår parforholdet i stykker.

»Det kan være totalt ødelæggende, hvis ens partner er én utro, og i mange tilfælde kan det tage flere år at komme sig. Det er det største tillidsbrud, man kan forestille sig. Jeg oplever mange, der har været utro, inderligt fortryde det skete, fordi de har set, hvor stor smerte, det påfører partneren,« siger hun.

Utroskab skyldes tit, at den ene part føler, at forholdet er velfungerende, mens den anden part oplever det stik modsatte. Det er derfor ofte manglende kommunikation, som fører til utroskab, påpeger Maj Wismann, som finder det relevant at finde andre måder at løse parforholdsproblemer end at give efter for byens fristelser.

»Man kan smadre et andet menneske med utroskab. I mit arbejde har jeg vitterligt set folk, der fysisk ikke kan rejse sig fra stolen eller sengen oven på det chok, det har været, at éns kærlighed var utro med en anden.«