Utilfredsheden ulmer under overfladen efter formandsskifte i JP/Politikens Hus: »Det lugter af en magtkamp«

Der er noget højst mærkværdigt ved formandsskiftet i JP/Politikens Hus, mener bestyrelsesmedlem og debatredaktør på Politiken. Det lugter af en magtkamp mellem fondene, siger han. Et svar fra fondsformand, kunne give ham ret.

Lars Munch stopper til næste sommer som bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus. Formandsskiftet får krads kritik og løftede øjenbryn med sig fra bestyrelsesmedlem Magnus Barsøe. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Formandsskifte i bestyrelser er der sjældent noget odiøst ved. Som oftest er de trivielle og ikke i sig selv mærkelige.

Sådan står det tilsyneladende ikke til med formandsskiftet i JP/Politikens Hus, som afsætter Lars Munch til fordel for den tidligere forsvarschef fra 2012 til 2017, Peter Bartram. Det mener i hvert fald Magnus Barsøe, der er debatredaktør og medarbejderrepræsentant i bestyrelsen.

Det har vakt forbløffelse, at man sætter Peter Bartram i spidsen for bestyrelsen, da han ingen journalistisk eller publicistisk erfaring har i modsætning til sin forgænger.

Magnus Barsøe mener, at sagen lugter, for Lars Munch har alle meritter med sig, og resultaterne taler for sig selv, mener han. Forklaringen har imidlertid lydt, at der brug for et »generationsskifte«.

»Jørgen Ejbøl har været ude at sige, at der skulle laves et generationsskifte. Der tillader jeg mig at sige, at den forklaring giver nul mening. Det er noget lodret vås,« siger Magnus Barsøe.

Pansergeneralen

Manden, som Barsøe nævner – Jørgen Ejbøl – er formand for Jyllands-Postens Fond og tidligere bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus. Han går under øgenavnet »pansergeneralen« og er en berømt – nogle ville sige berygtet – skikkelse i toppen af den danske mediebranche, og en mand for hvem magtkampe ikke er fremmede.

»Lars Munch er 62 år gammel. Peter Bartram er 59. Der er ikke nogen generationsforskel mellem de to, de har den samme alder. Hvis man endelig skal diskutere et generationsskifte – hvilket man godt kan – så er det da mere passende, at man kigger på en 72-årig formand for fonden, som alligevel falder for aldersgrænsen om tre år,« siger Magnus Barsøe med henvisning til 72-årige Ejbøl.

Til Mediawatch slår Jørgen Ejbøl fast, at formandsskiftet er højst udramatisk og planlagt. Bekymringer om, at den kommende formand, Peter Bartram, ikke har de fornødne meritter, maner han helt i jorden.

»Det her er en mand, der har været aktiv deltager i mediebranchen og fulgt den tæt i mange år,« siger Jørgen Ejbøl til mediet.

»Det, synes jeg, er uværdigt«

Ifølge Magnus Barsøe halter logikken bag beslutningen gevaldigt:

»Forklaringen om generationsskiftet er jo bare noget vrøvl, for den passer ikke. Man ender med at synes, at det lugter af en magtkamp mellem to fonde, hvor den ene er blevet trynet. Det, synes jeg, er uværdigt, og jeg synes ikke, det er den måde, man skal drive en moderne virksomhed på,« siger han.

Hvilke magtkampe er der så tale om?

»Jeg kan ikke fortælle noget om hvilke diskussioner, vi har haft, for der er jeg underlagt tavshedspligt. Men det er jo fuldstændig velkendt, at man havde to forskellige virksomheder med to ret forskellige kulturer. Man bør vælge ledelsen på baggrund af meritter og ikke, fordi man har en magtkamp eller et personligt nag, som det hele lugter af,« siger han.

For Jørgen Ejbøl står beslutningen dog helt klart, og det er ikke så kompliceret:

»Det er Jyllands-Postens Fonds tur til at overtage formandsposten, andet er der faktisk ikke at sige til det,« lød det fra Jørgen Ejbøl til Watch Medier tirsdag.