Utilfredsheden breder sig i København, mens brikkerne faldt på plads i Kerteminde: Her er kommunalvalgets krampetrækninger før weekenden

De sidste brikker falder så småt på plads i det store kommunalvalgspuslespil. Kerteminde Kommune har fået sin borgmester, mens partier på både venstre- og højrefløjen i Københavns Kommune for klø fra baglandet efter fordelingen af borgmesterposter.

Københavns overborgmester Frank Jensen taler til socialdemokratiets valgfest på valgdagen under Kommunalvalget 2017 i Amager Bio i København, tirsdag den 21. november 2017.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen er tilsyneladende tilfredse med valgresultatet i København – måske med undtagelse af Frank Jensen og Socialdemokratiet der beholdt posten som overborgmester i hovedstaden.

På trods af et katastrofalt valgresultat, hvor partiet mistede omtrent hver tredje vælger i Københavns Kommune, står Venstre alligevel til at kunne snuppe den indflydelsesrige post som beskæftigelses- og integrationsborgmester i hovedstaden.

»For os vil det være en drømmepost. Vi er parat til at tage ansvar, hvis de andre partier ikke er,« siger Venstres spidskandidat i København Cecilia Lonning-Skovgaard til Ritzau.

Med citatet leverer hun den seneste stikpille til Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet, der det seneste døgn fra fået hug fra flere sider for ikke at ville tage ansvar for beskæftigelses- og integrationsområdet i København.

Socialdemokratiet har som første- og tredjevælger sat sig på posterne som overborgmester samt børne- og ungeborgmester. Enhedslistens Ninna Hederager Olsen står til at blive ny teknik- og miljøborgmester, mens Alternativets Niko Grünfeld vil være kultur- og fritidsborgmester.

Det har fået adskillige vælgere til at rase på sociale medier, hvor partierne beskyldes for at være »vatnisser uden rygrad« og for at »svigte de syge i København«.

Zenia Stampe fra Radikale, der tidligere sad på posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, leverer også en svada specifikt rettet mod Alternativet:

»Hvor er det slattent. En af Alternativets kandidater deltog aktivt i »Anna Ansvarsløs«-kampagnen. Men nu, hvor Alternativet har fået muligheden for at overtage ansvaret for beskæftigelsesområdet, så løber de fra ansvaret,« skriver hun på Facebook.

På trods af at en betydningsfuld borgmesterpost således er dumpet ned i Venstres varetægt, så er alt ikke fryd og gammen i partiets københavnske bagland. Et tidligere medlem af Venstres bestyrelse i København, Søren Thuesen, opfordrer til selvransagelse i partiet.

»Pia Allerslev havde været en bedre spidskandidat. Og når jeg ser på valgresultatet har jeg ikke nogen grund til at tro, at jeg har taget fejl,« siger han.

Op til valget blev Pia Allerslev vraget som spidskandidat af Venstre i København til fordel for Cecilia Lonning-Skovgaard. Det ser dog ud til at have givet bagslag, da Cecilia Lonning-Skovgaard fik det laveste antal personlige stemmer blandt partiernes spidskandidater.

Hele historien om uroen i Venstre Københavns bagland kan læses her.

Dødvande brudt på Fyn

I Kerteminde Kommune er socialdemokraten Kasper Olesen blevet ny borgmester. Han har nemlig indgået en aftale med Venstre og kommunens tidligere borgmester Hans Luunbjerg (V).

Det oplyser han selv til flere medier.

Med støtten fra Venstre har Kasper Olesen et flertal på 13 ud af 25 medlemmer af byrådet bag sig. Forhandlingerne er dog stadig ikke helt færdige, da Hans Luunbjerg og Kasper Olesen har inviteret De Konservatives lokale spidskandidat med til forhandlinger om at indgå i et bredt samarbejde.

»Det klogeste ville være, hvis vi kunne få en bred konstituering i Kerteminde, og derfor har jeg garderet mig med, at De Konservative blev inviteret med ind i samarbejdet, inden jeg pegede på Kasper,« siger Hans Luunbjerg til Fyens Stiftstidende.

Han fortæller yderligere, at han allerede torsdag aften fortalte De Konservative, at han ville pege på Kasper Olesen.

Borgmesterdrømme skudt til hjørne

Dermed mangler borgmesterkabalen blot at gå op i tre kommuner: Slagelse Kommune, Dragør Kommune og Læsø Kommune.

Dramaet i landets mindste kommune er blevet fulgt tæt af flere landsdækkende medier lige siden det sent onsdag blev meldt ud, at Karsten Nielsen (DF) ville blive ny borgmester på Læsø. Han stod dermed til at blive Dansk Folkepartis første borgmester nogensinde – i hvert fald lige ind til Socialdemokraten Folmer Hjort hev tæppet væk under ham, og åbnede døren på klem for at Venstres Tobias Birch Johansen kan fortsætte som borgmester.

»Vi holdt møde og snakkede en times tid. Jeg blev budt på en kop kakao, men det blev ikke til ret meget andet end den kop kakao, der rigtig kom på bordet,« siger Folmer Hjort Kristensen til Ritzau om mødet med Tobias Birch Johansen.

Seneste forlydende fra øen er, at parterne vil bruge weekenden til at tænke sagerne igennem. Dermed er borgmesterkuppet på Læsø tilsyneladende skudt til hjørne – i hvert fald for en tid.

I Slagelse Kommune ser det ud til, at den socialdemokratiske spidskandidat John Dyrby Paulsen er ved at forhandle sig til en aftale med Enhedslisten, SF og Liberal Alliance. For at gå med i aftalen har Liberal Alliance dog stillet som krav, at Dansk Folkeparti med deres fire mandater også bliver en del af alliancen.
John Dyrby Paulsen fortæller til TV Øst, at han har talt med Dansk Folkeparti, men at ét krav fortsat skiller parterne. Han ser således ud til at være favorit til borgmesterposten, men intet er sikkert endnu.

På Amager i Dragør Kommune er der ligeledes gået hårdknude i forhandlingerne op mod weekenden. Her har den siddende borgmester Eik Dahl Bidstrup (V) fået omtrent tre gange så mange stemmer som sin konservative modpart Kenneth Gøtterup, der dog ufortrødent bejler til posten som borgmester i kommunen.

Hvis det lykkes Eik Dahl Bidstrup at bryde dødvandet, så vil det være blot anden gang nogensinde i Dragør Kommunes 43-årige historie at en siddende borgmester genvinder posten.

Valgets stemmeslugere i København

Socialdemokratiets næstformand Frank Jensen nød godt af borgmestereffekten og da han fik hele 30.637 personlige stemmer i Københavns Kommune. Ved sidste valg fik han 28.625 personlige stemmer.

Han har således slået sin egen personlige rekord, men der er dog stadig lang vej til Ritt Bjerregaards (S) personlige rekord på 60.338 stemmer, som hun fik ved kommunalvalget i 2005.

På henholdsvis anden og tredje pladsen i København kommer de røde spidskandidater Ninna Hedeager Olesen (EL) og Sisse Marie Welling (SF) med henholdsvis 5.719 og 5.254 personlige stemmer.

De mest populære politikere på den københavnske højrefløj var henholdsvis Dansk Folkepartis Carl Christian Ebbesen med 3.600 personlige stemmer og Liberal Alliances Alex Vanopslagh med 3.563 personlige stemmer.

Listen over de 25 mest populære kandidater i København finder du her.