Utilfredshed med maden i børnehaver

Madordningen i de københavnske børnehaver møder kritik blandt forældre og personale. Maden er "for voksenagtig" og portionerne for små, lyder kritikken.

Asger (tv.) og Philip i børnehaven Syvstjernen virker noget forbeholdne over for den kommunale madpakke. Fold sammen
Læs mere

Allerede nu er der problemer med den nyindførte madordning i børnehaverne i Københavns Kommune. Det viser en rundringning foretaget af Berlingske Research.

Ifølge rundspørgen, hvor 12 institutioner har deltaget, betegner halvdelen af institutionerne det som "et decideret problem", at børnene "i større eller mindre grad ikke vil spise den mad, der bliver serveret".

Kritikpunkterne fra institutionerne går desuden på, at maden er "for voksenagtig", for sammenblandet, og at portionsstørrelserne er for små.

Københavns Forældreorganisation (KFO) mener, at problemerne skal løses med det samme:

- Vi forventer, at man hurtigt griber ind og afhjælper de startproblemer, der måtte være. Det nytter jo ikke noget, at børnene sulter, siger Nina Reffstrup, der er bestyrelsesmedlem i KFO.

Generelt byder forældreorganisationen dog den nye fælles madordning velkommen.

Ernæringen er vigtig
Får børnehavebørnene ikke serveret mad, de kender til og ved, de kan lide, kan det give problemer:

- Hvis børnene ikke spiser den portion, de får serveret, får de ikke de nødvendige næringsstoffer den enkelte dag, siger bromatolog Gitte Gross, der har arbejdet med fødevarer i 18 år. Hun uddyber:

- Og for små børn er det ekstremt vigtigt, at de får den nødvendige energi.

Også fødevareekspert Orla Zinck påpeger, at den udbragte mad i børnehaverne kan volde problemer. At børnene ikke får den nødvendige næring, hvis de ikke bryder sig om maden. Og at madpakken hidtil har været andet og mere end et stykke rugbrød med leverpostej:

- Madpakken var en del af den kærlighed, der var forbundet med familien, siger han med henvisning til, at pølsehornet og yndlingspålægget i mange familier var forældrenes måde at vise børnene omsorg på.

Kræsne børn må sulte
Hos Foodsource A/S, der leverer maden til de børnehaver i Københavns Kommune, der ikke selv har mulighed for at tilberede maden i eget køkken, kommer resultatet af rundringningen ikke som en overraskelse:

- Set fra vores synspunkt er det fint, at institutionerne reagerer. For børnene kan for eksempel hjemmelavet tomatchutney være helt nyt og noget, de skal vænne sig til, siger kundechef i Foodsource A/S Gry Bondebjerg.

Hvad skal forældrene gøre, hvis deres børn har meget skærpede smagsløg?

- Vi kan ikke tage hensyn til kræsne børn. Børnene skal lære at spise noget nyt, og vi kan ikke tage højde for, at der sidder et par børn, der ikke vil spise, lyder det fra Gry Bondebjerg.

Undersøgelse på vej
Hos Københavns Madhus, der står for at sikre kvaliteten i den københavnske madordning i børnehaverne, ærgrer man sig over resultatet af rundspørgen:

- Vi har været bekymrede over, om den udbragte mad til de børnehaver, der ikke har eget køkken, ville være god nok. Så jeg er rigtig ked af at høre om utilfredsheden, siger direktør i Københavns Madhus, Anne-Birgitte Agger.

Hun understreger, at der altid vil være en tilvænningsperiode, når et nyt projekt søsættes, men hun er samtidig klar til at gribe ind. Af samme grund har hun rettet henvendelse til leverandøren og vil i dag tage kontakt til samtlige institutioner, der får mad udefra.

- Jeg vil undersøge, om maden er i orden. For jeg tager det meget alvorligt, hvis børnene ikke får mad nok.