Utilfredse beboere går til angreb på Socialdemokratiets visioner for Københavns natteliv: »Det her udspil er simpelthen hånligt«

Beboerforeninger i Indre By går nu til angreb på Socialdemokratiets visioner for fremtidens natte- og restaurationsliv i København. Uden en begrænsning af bevillingerne vil man ikke komme larmen og støjen i byen til livs, lyder kritikken. Partiet selv afviser kritikken.

Regionsrådsformand og overborgmesterkandidat i Københavns Kommune Sophie Hæstorp Andersen (S) skrev, at hun fik »kaffen galt i halsen«, da hun læste Teknik- og Miljøforvaltningens og Kultur- og Fritidsforvaltningens udkast til en plan for fremtidens natteliv i København. Nu er det udspillet fra Socialdemokratiet i København, som hun formentlig selv skal stå på mål for, der møder hård kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets udspil til fremtidens restaurations- og natteliv i København møder nu hård kritik fra en række beboerforeninger i Indre By. De mener ikke, at overborgmesterpartiet tager hånd om det virkelige problem med sit udspil.

»Hvis det her er Socialdemokratiets vision for København, så håber jeg oprigtigt ikke, at de får overborgmesterposten. Jeg spår dem et meget vanskeligt valg blandt beboerne i Indre By og i andre berørte områder, for det her udspil er simpelthen hånligt,« siger Hannibal Holt, formand for Grønnegade Kvarters Beboerforening, som ligger i Indre By.

Han bliver bakket op af Søren Rud, som er formand for Nørre Kvarters Beboerforening, der dækker festgaderne Vestergade og Nørregade.

»Kommunen har allerede prøvet med taskforces og opsynsmænd, men det har ikke ændret noget som helst.«

Den kontante udmelding fra beboerforeningerne kommer, efter at Berlingske har set Socialdemokratiets endnu ikke offentliggjorte udspil til de kommende forhandlinger om en plan for restaurations- og nattelivet i Københavns Kommune.

I udspillet lægger Socialdemokratiet på Københavns Rådhus blandt andet op til at etablere et partnerskab mellem nattelivets aktører, genefrie zoner, lokale taskforces og »et kommunalt ordenskorps«, der skal sikre »den gode nattelivskultur«. Socialdemokratiet vil derudover indføre et forbud mod salg af alkohol for detailhandlen i middelalderbyen i tidsrummet 22-07.

Det skal alt sammen bidrage til at begrænse støjen fra det københavnske natteliv, som i årevis har generet beboerne i særligt Indre By. Men ifølge beboerforeningerne er udspillet fra Socialdemokratiet gammel vin på nye flasker.

»Socialdemokratiet siger alt det rigtige, som at vi skal mødes oftere og tale om tingenes tilstand. Men det har vi allerede gjort. Jeg synes, at det her udspil er én stor syltekrukke,« mener Hannibal Holt.

Giver ikke mening

Med udspillet puster Socialdemokratiet fornyet liv i debatten om nattelivet i København. Den debat blev for alvor antændt, da Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen med bidrag fra flere aktører fremlagde et udkast til en plan i marts.

Udkastet lagde blandt andet op til, at alkoholbevillinger efter midnat skulle begrænses.

Socialdemokratiets spidskandidat til overborgmesterposten, Sophie Hæstorp Andersen, skrev på den baggrund, at hun fik »kaffen galt i halsen«, da hun læste udkastet. Hun var mildest talt ikke tilfreds med takterne i udkastet.

Men nu er det i stedet hendes eget partis udspil, der møder hård kritik. Grønnegade Kvarters Beboerforening og Nørre Kvarters Beboerforening finder det nemlig stærkt kritisabelt, at Socialdemokratiet ikke ønsker at røre ved alkoholbevillingerne i København.

»Socialdemokratiet kan komme med nok så mange taskforces, men så længe de ikke fjerner nogen af bevillingerne eller begrænser lukketiderne i de værst ramte områder, vil det ikke begrænse nattestøjen. Det giver ikke mening, at der er så mange bevillinger i Indre By,« mener Søren Rud.

Hannibal Holt fra Grønnegade Kvarters Beboerforening stemmer i:

»Kultur- og Fritidsforvaltningen har tidligere slået fast, at der er en klar sammenhæng mellem antallet af barer og antallet af ædruelighedsmæssige hændelser. Der er ikke mere plads til beboerne. Det er ikke på vores præmisser, men på barernes.«

Skal man ikke acceptere et vist støjniveau, hvis man bor i Indre By?

»Vi kan godt lide, at der er liv og mennesker på gaden, men det her har nået et omfang, som er uhensigtsmæssigt. Det er ikke foreneligt med beboelse. Det er ikke kun beboerne, der har den holdning, men også politiet,« påstår Hannibal Holt.

Vil ikke røre ved bevillinger

Berlingske har spurgt kulturordføreren for Socialdemokratiet i København, Simon Strange, hvad han siger til kritikken fra beboerforeningerne i Indre By. Han understreger, at partiet tager kritikken meget alvorligt, men at det ikke er den rigtige løsning at skære i antallet af bevillinger.

»Vi har i forvejen en meget restriktiv praksis, hvad angår bevillingerne i middelalderbyen, og den praksis kommer vi til at videreføre. Vi tror ikke, at det er den rigtige løsning at begrænse antallet af bevillinger yderligere. Det vil sende et forkert signal til en branche, der i forvejen er i knæ,« siger han.

Men beboerforeningen mener ikke, at antallet af bevillinger skaber den rigtige balance mellem hensynet til beboerne og nattelivet. Bør I ikke også lytte til dem?

»Vi har det antal bevillinger, vi har. Det er heller ikke inde på barerne, at problemerne opstår. Det er ude på gaden, og folk vil også søge ind mod byen, selvom der var færre barer. Det, der især mangler at blive gjort, er at opskalere indsatsen mod larmen i gaderne og at gøre det sammen med restauratørerne, der bærer ansvaret. Og vi kan mærke, at de også er villige til det, hvis vi inviterer dem med indenfor.«

»Vi skal ikke have mindre byliv, for folk hungrer efter at komme ud og møde hinanden og have en fest.«