»Utidige« scener udeladt fra ny Shakespeare-opsætning på britiske BBC

Af frygt for at legitimere selvmordstrusler blandt ulykkeligt forelskede unge kvinder har holdet bag en opsætning af Shakespeares »En skærsommernats-drøm« valgt at slette flere scener og linjer fra stykket.

I april var det 400 år siden, at den berømte britiske forfatter William Shakespeare døde, og det blev markeret med parader og arrangementer verden over – blandt andet her i Stratford-upon-Avon, forfatterens hjemby. Foto: Leon Neal Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langtfra unormalt at fortolke den britiske forfatter William Shakespeare (1564-1616) ind i en ny tid og ramme. Enkelte vil hævde, at det mere er reglen end undtagelsen.

Det var nok også derfor, at det amerikanske satiremagasin The Onion publicerede en fiktiv artikel om en dristig og ukonventionel instruktør, der valgte at henlægge »Købmanden i Venedig« til det 16. århundredes Venedig.

I England er det alligevel blevet bemærket, at produceren Russell T. Davies i en opsætning af »En skærsommernats drøm«, som bliver sendt på TV-stationen BBC1, har valgt at fjerne scener, som ifølge ham ikke passer til et nutidigt publikum.

Davies er kendt for blandt andet at have skrevet TV-serien »Queer as Folk« og for at have pustet nyt liv i serien om den tidsrejsende Doctor Who i 2005.

Ifølge avisen The Times har produceren blandt andet udeladt en scene, hvor en af stykkets hovedpersoner, Helena, erklærer sin på det tidspunkt ugengældte kærlighed til en anden af stykkets hovedpersoner, Demetrius. Russell T. Davies forklarede på litteraturfestivalen i byen Hay, at han også har fjernet linjer, hvor Helena fortæller sin kommende elsker, at hun gerne vil være hans hund og kommer med følgende opfrodring: »Spark mig, slå mig, forsøm mig«.

Senere siger hun: »Det ville være himmelsk at blive dræbt af en, jeg elsker så meget«.

»Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad Shakespeare tænkte – mit navn står på forestillingen. Det var normalt for en forelsket kvinde i 1590 at sige, at hun ville slå sig selv ihjel. Men det er ikke normalt nu,« fastslår Russell T. Davies.

I et interview med avisen The Guardian har produceren yderligere uddybet sin modstand mod at bruge udvalgte linjer fra Shakespeares hånd i sin opsætning og konstaterer, at alle stykkets kvindelige karakterer på forskellige tidspunkter taler om at tage sig selv af dage.

»Jeg nægter at formidle de linjer i dag. I 2016 accepterer jeg ikke kærlighedssyge kvinder, der siger, at de vil slå sig selv ihjel. Det sætter jeg ikke på BBC, for jeg håber, at unge piger vil se stykket, og jeg synes ikke, at det er en passende ting at sige: »Jeg elsker dig så meget, at hvis du ikke elsker mig, slår jeg mig selv ihjel.«

Efter at opsætningen blev sendt sidste mandag, har den fået både ris og ros på de sociale medier. Anmelderne synes over en bred kam godt om Davies’ opsætning. Dog med den højreorienterede tabloidavis Daily Mail, der ikke er kendt som en ynder af avantgardistisk finkultur, som den primære undtagelse, hvilket overskriften »BBC slagter barden i skærsommernatsforvirring« fyldestgørende illustrerer.