Uskyldig i Maria-drab får ikke flere penge

Rigsadvokaten følger den sædvanlige praksis og tilkender lagerarbejder cirka 36.000 kroner for 19 dages frihedsberøvelse i drabssagen fra Herning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den uskyldigt fængslede i sagen om et kvindedrab i Herning kommer ingen vegne med sit krav om højere erstatning.

Jan Lindholt Mikkelsen må affinde sig med det beløb på godt 36.000 kroner, som han i første omgang blev tilkendt.

Sådan lyder afgørelsen fra rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen. Han har vurderet, hvad det skal koste, at en uskyldig blev anholdt, sigtet og varetægtsfængslet for den værst tænkelige forbrydelse.

Han var frihedsberøvet i 19 dage.

Politiet gik galt i byen, da betjentene 2. januar anholdt lagerarbejderen for at have dræbt Maria Møller Christensen nytårsnat.

Fra begyndelsen nægtede han sig skyldig, men politiet, anklagemyndigheden og en dommer i Viborg troede ikke på ham.

Det var en dna-analyse, der viste, at han ikke kunne være gerningsmanden. Senere er en anden mand blevet sigtet og tiltalt for forbrydelsen.

Rigsadvokaten ser ingen grund til at give mere end normalt. Det var ikke politiets eller anklagemyndighedens ansvar, at hans navn blev eksponeret voldsomt i medierne, fastslår Jørgen Steen Sørensen.

Jan Lindholt Mikkelsen har fået en erstatning efter taksten - og har fået 100 procent oveni, fordi det var en sigtelse for en alvorlig forbrydelse.

Rigsadvokaten skriver, at han har "stor forståelse for," at Mikkelsen "må have oplevet det som særligt belastende at være frihedsberøvet i den pågældende sag."

Flere politikere, herunder Kim Andersen fra Venstre, har udtrykt forargelse over det lave beløb.

/ritzau/