Usikre Vridsløselille smækker porten i før tid

Indsatte og ansatte forlader statsfængslet i Vridsløselille. Sikkerheden er for dårlig, og nu flytter frihedsberøvede flygtninge og asylansøgere ind.

Siden statsfængslet i Vridsløselille åbnede på en bar mark i 1859, er Albertslund vokset op uden for murene. Nu lukker fængslet. Arkivfoto: Lars Laursen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mere end 150 år har Vridsløselille Statsfængsel huset nogle af rigets værste kriminelle. Drabsmænd, narkoforbrydere – og ikke mindst Egon Olsen.

Nu er fængslets dage talte.

Kriminalforsorgen har besluttet, at Vridsløselille skal lukke, og frem mod jul vil størstedelen af de 130 indsatte blive flyttet til andre fængsler rundt om i landet.

Egentlig var det planen, at det gamle fængsel i Albertslund først skulle lukke i løbet af næste år eller i begyndelsen af 2017. Man ville vente på, at de indsatte kunne flyttes til et nyt, moderne fængsel ved Nørre Alslev på Falster, som skal være en direkte erstatning.

Det nye fængsel er dog langt fra færdigt. Derfor kom det som lidt af et chok for Fængselsforbundets tillidsmand på Vridsløselille, Jesper Dalbye, da han onsdag fik at vide, at han og de omtrent 230 ansatte skal finde nye arbejdspladser.

»Så sent som for fire dage siden fortalte ledelsen, at fængslet først skulle lukke næste år,« siger tillidsmanden:

»Hvad er det, der gør, at Kriminalforsorgen på så kort tid vælger at ændre beslutningen? Det er simpelthen urimeligt over for medarbejderne, som står i uvished,« siger Jesper Dalbye.

Cirka 50-60 af Fængselsforbundets 170 medlemmer på stedet vil blive flyttet til Falster, når det nye fængsel åbner. De får tilbudt midlertidige arbejdspladser andre steder i landet, mens andre ansatte skal flyttes permanent.

Kriminalforsorgens direktør for Sjælland, Rasmus Andersen, erkender, at forløbet omkring den pludselige lukning ikke har været kønt.

»Men de nødvendige beslutninger er først blevet taget de seneste dage, så vi havde ikke mulighed for at melde ud tidligere,« siger Rasmus Andersen.

Han fortæller, at lukningen blandt andet skyldes, at fængslet længe har haft problemer med sikkerheden. Blandt andet har Ekstra Bladet afsløret, at indsatte i flere omgange har været i stand til at skaffe kopier af fængslets systemnøgler og opholdt sig i fængslets kælder, hvor de ikke må være.

I stedet for at investere i forbedret sikkerhed kort inden fængslets udløbsdato, gav det bedre mening at flytte fangerne til andre steder, lyder analysen fra Rasmus Andersen.

»På grund af en lavere kriminalitetsrate og succes med brugen af fodlænker, er der god plads på landets fængsler. Det valgte vi at udnytte,« siger han.

Skal huse frihedsberøvede flygtninge

Efter jul vil Vridsløselille blot have omkring 40 fanger tilbage. Det drejer sig om indsatte, som er i forskellige former for behandling i fængslet. Også de vil blive flyttet på sigt, lyder det fra Kriminalforsorgen.

Efterhånden som cellerne tømmes for dømte indsatte, bliver der i stedet plads til en anden type gæster på Vridsløselille.

Der vil blive oprettet 80 pladser til frihedsberøverede flygtninge og asylansøgere, som er indrejst ulovligt i Danmark.

Den type opgave stiller helt andre krav til sikkerheden på Vridsløselille, ifølge Rasmus Andersen.

»Der er enormt stor forskel på, om der er tale om hardcore-kriminelle eller frihedsberøvede flygtninge, som kun skal opholde sig i fængslet et par dage,« siger han.