Usikkerhed om lyntest kan føre til flere test om ugen for danskerne: Partier klar til at stramme krav for coronapas

Enhedslisten og De Konservative melder sig nu klar til at se på, om man skal skærpe kravet for lyntest i coronapasset, så den kun må være 24 timer gammel og ikke 72 timer gammel. Det sker, efter en ny opgørelse har skabt fornyet debat om lyntest. Venstre siger nej tak og frygter, at det vil svække opbakningen til test.

Eksperter vurderer ikke, at man kan stole på en lyntest i mere end 24 timer. Derfor er Enhedslisten og De Konservative nu klar til at se på, om man bør skærpe kravet om et negativt lyntest-resultat i coronapasset fra 72 timer til 24 timer. Her ses et testcenter i Østerbrohuset mandag den 21. december 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Danskerne skal måske vænne sig til at blive testet endnu mere i den kommende tid, hvor blandt andet de liberale serviceerhverv åbner fra tirsdag morgen med krav om coronapas.

Enhedslisten og De Konservative melder sig i hvert fald klar til at stramme kravet for, hvor lang tid et negativt lyntest-resultat kan bruges som adgangsbillet til eksempelvis frisøren, hvis sundhedsmyndighederne anbefaler det. Det sker, efter at en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI) har skabt fornyet debat om lyntest.

Kravet i den politiske aftale fra 22. marts er, at coronapasset enten skal kunne vise, at borgeren er færdigvaccineret, har overstået infektion eller er testet negativ inden for 72 timer. På nuværende tidspunkt er det både pcr- og lyntest, der gælder i 72 timer.

De to partier melder sig dog nu klar til at skærpe kravet for lyntest specifikt, så resultatet af lyntesten altså kun vil gælde i 24 timer og ikke i 72 timer. Det betyder, at danskerne vil skulle lade sig teste oftere, hvis de i fremtiden skal på restaurant eller lignende – og vel at mærke gør brug af en lyntest.

»Vi vil være klar til at stramme kravet, hvis sundhedsmyndighederne anbefaler det. For når der kommer oplysninger frem, som indikerer, at lyntesten er mere usikker end først antaget, giver det anledning til at revurdere tidsfristen,« mener Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, der har bedt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at få foretaget en sundhedsfaglig vurdering af spørgsmålet.

»Det er selvfølgelig det, vi gør, hvis sundhedsmyndighederne ender med at anbefale det,« siger De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

Udmeldingen fra partierne kommer, efter at SSI forleden offentliggjorde en opgørelse om netop lyntest. Den viste, at lyntesten kun fangede 47 procent af de smittetilfælde, som pcr-testen fandt, i en periode på syv uger.

Opgørelsen bekræftede dermed, at lyntesten ikke har den samme følsomhed som pcr-testen, og på den måde er den dårligere til at opfange smittetilfælde.

I den forbindelse sagde virologen og medlem af regeringens ekspertgruppe Allan Randrup Thomsen, at man ikke kan stole på lyntesten i mere end 24 timer netop på grund af dens nedsatte følsomhed.

Det samme budskab kom få dage forinden fra formanden for landets intensivlæger, Joachim Hoffmann-Petersen. Han sagde til Berlingske, at man med kravet om 72 timer risikerer, at folk vil være smittet uden at vide det.

Meget mere test

Det er disse sundhedsfaglige vurderinger, som Enhedslisten og De Konservative nu er klar til at se på. Også selvom det umiddelbart vil betyde, at danskerne skal lade sig teste oftere.

»Det er klart, at det ville lægge et yderligere pres på testsystemet. Men det afgørende for coronapasset er, at det giver en tilstrækkelig sikkerhed, og så må vi løse eventuelle problemer med testkapaciteten,« siger Peder Hvelplund.

Han vurderer samtidig, at den danske befolkning vil være villig til at lade sig teste oftere, så længe der er et konkret formål med testen.

»Hvis man skal til frisøren eller andre begivenheder, vurderer jeg, at folk vil være villige til at tage en kviktest. Og hvis de ikke vil det, er pcr-testen, der har en længere holdbarhed, også en mulighed. Men opbakningen og tilliden til systemet er også et emne, vi skal drøfte, hvis vi skal ændre på tidsgrænsen.«

Hos De Konservative er man også klar til at stramme kravet for lyntesten. Partiets sundhedsordfører, Per Larsen, mener dog, at man samtidig bør opskalere testkapaciteten for pcr-test, så folk i højere grad kan undgå at bruge den mindre følsomme lyntest.

»Jeg vil presse på for, at man samtidig får lavet nogle flere pcr-test, fordi de er mere sikre end lyntest. Så når vi taler om coronapasset, skal vi i højere grad bruge ressourcer på pcr-test,« siger han.

Frygter, de står af

Anbefalingen om at stramme kravet for lyntestens gyldighed får dog en hård medfart fra Venstre. Det bliver således ikke med Venstres billigelse, at kravet bliver skærpet, siger partiets sundhedsordfører, Martin Geertsen:

»Jeg synes i forvejen, at det er gået alt for vidt med coronapasset. Jeg tror, at vi vil ende i en situation, hvor vi de facto ender med at holde landet lukket, hvis vi stiller krav om, at lyntesten kun må være 24 timer gammel. For jeg tror, at folk vil deltage mindre i samfundslivet.«

Men en ekspert siger, at det nuværende krav vil indebære en risiko for, at folk går rundt og smitter uden at vide, at de er syge. Er det en risiko, man bør løbe?

»Der er en risiko ved alt, og danskerne kan jo godt finde ud af at opføre sig fornuftigt. Min pointe er bare, at vi risikerer, at folk ganske enkelt bliver ligeglade eller stopper med at deltage i samfundslivet, hvis vi stiller yderligere krav om test.«

Berlingske har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), om han vil være klar til at stramme kravet for lyntest-resultatet i coronapasset. Ministeren er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.