USB-stik sætter hackersag i stå allerede inden den kom i gang

Allerede før danmarkshistoriens største hackersag er kommet i gang er den den ramt af et juridisk tvist, som nu udskyder sagen nogle timer.

Arkivfoto. Hackersagen har været karakteriseret ved en mur af tavshed fra de to hovedmistænkte mænd, svenskeren Gottfrid Svartholm Warg (foto) og en dansker. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTIL ERICSON

En 21- årig dansker og den svenske hacker Gottfrid Warg står tiltalt for at have hacket sig ind i bl.a. CPR-registret, kørekortregistret og Schengens informationssystemer for herefter at have kopieret filerne til IP-adresser i Tyskland, Iran og Cambodia.

Men allerede før danmarkshistoriens største hackersag for alvor gik i gang tirsdag formiddag i retten på Frederiksberg, var tonen skarp mellem anklageren, vicestatsadvokat Anders Riisager, og de to forsvarere og blev hurtigt afbrudt.

Tirsdag morgen fremlagde anklageren et USB-stik til forsvarerne, som indeholdt hans forelæggelsestale. Forsvarerne klagede med det samme over, at de ikke tidligere har haft mulighed for at se materialet, som indeholder 92 slides med illustrationer og oplysninger om sagen.

"Man har haft al mulig tid i verden til at gøre indsigelser. Anklagemyndigheden forsøger med en svinestreg at fange forsvaret på sengen. Jeg har aldrig været udsat for noget a la det her. Overhovedet," siger forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen, som repræsenter den 21-årige dansker.

Ifølge retsplejeloven skal materialet og dermed fremlæggelsen være objektiv. Men forsvarerne mener, at nogle af oplysningerne er direkte "fejlagtige" og "fuldstændig urimelige". Og forsvarerne frygter derfor, at materiale vil fordreje sagen til anklagemyndighedens fordel.

Vicestatsadvokat Anders Riisager fastholder, at forsvareren ikke har krav på at se det udleverede materiale og kaldte plancherne for "helt objektive".

"Det er en ren service, at vi har udleveret støttebilagene, som skal skabe klarhed over sagens bevisproblematik. Plancherne har ingen bevis i sig selv. Det er udtryk for manglende tillid til dommeren og anklagernen. Jeg synes, at vi skal gå i gang," konstaterede Anders Riisager.

De to tiltalte har siddet varetægtsfængslet siden sidste sommer og nægter sig begge skyldige.

Nu har parterne sat sig sammen for at løse striden. Retsmødet er udsat ind til 13.30.