USAs demokrater klar til klimarevolution

USAs befolkning og erhvervsliv skal i løbet af det næste halvandet år vende op og ned på stormagtens klimapolitik. Det forudsagde senator John Kerry i går. Men skal USA med, må ingen friholdes, ligesom i Kyoto-aftalen, advarede han.

Selvom USAs demo­­­kra­ter ønsker et grundlæggende og magtfuldt opgør med George W. Bush’s klimapolitik, skal europæere og andre ikke tro, at det demokratiske flertal i kongressen køber en ny global klimaaftale, der blot er en Kyoto version 2.0.

Sådan lød advarslen i går fra den demokratiske senator John Kerry, der i går besøgte FNs klimakonference på Bali.

»Vi er mange i USA, der er klar til at påtage os en ledende rolle til at anerkende, at vi er verdens største forurener, og at vi skal gøre os fortjent til verdens velvilje. Men vi vil ikke gøre det i det uendelige uden sikkerhed for, at andre folk også skærer ned (på deres udledninger af drivhusgasser, red.) på en meningsfuld facon,« sagde John Kerry.

Bortset fra denne advarsel var Kerrys optræden en lang opbakning til FNs klimaproces og en dynamisk peptalk til forsamlingen med det budskab, at USA er på vej mod et fuldstændigt nybrud i klimapolitikken.

»Det sker lokalt, i stater og byer. Det smitter af på græsrødderne, og det breder sig i erhvervslivet. Ingen af jer kan overhovedet forestille jer, hvilket ryk der er på vej i markedet og blandt virksomhederne i retning af grøn teknologi,« sagde Kerry.

Kerry var selv i 1997 med ved den skelsættende afstemning i senatet, hvor man med 95 stemmer mod 0 afviste at indgå en international aftalte, der ikke opstillede bindende mål eller tidsplaner for udviklingslande, eller som ville »påføre den amerikanske økonomi alvorlig« skade.

Danmarks klimaminister Connie Hedegaard er ikke overrasket over udmeldingen fra den amerikanske demokratiske politiker.

»Det var jo Al Gore og Bill Clinton, der sad i Det Hvide Hus. Og jeg har selv hørt Hillary Clinton sige for et par år siden: »Don’t use the K-word«. Man må slet ikke nævne Kyoto,« siger Hede­gaard og tilføjer:

»For den danske regering og for EU er det fuldstændigt stjerneligegyldigt, hvad vi kalder det. Det kan hedde lige, hvad det skal være. Vi skal bare passe på, at afløseren for Kyoto ikke bliver dårligere end Kyoto, men at den bliver bedre end Kyoto.«

Råd til at redde planeten
Mens John Kerry nægter at påtage sig uendelig og historisk betinget skyld og forpligtelser for USAs udledning af drivhusgasser, hvilket netop er, hvad Kina og Indien igen og igen slår på, forsikrer han, at der er store politiske ændringer på vej i USA.

»Jeg er kommet her for at levere det budskab, at USA er med ved bordet. Og at USA er klar til at gennemføre markant ændrede politikker i bestræbelserne på at bekæmpe klimaforandringerne…Vi bruger 1.000 mia. dollar på krigen i Irak. Vi burde kunne finde nogle hundrede milliarder til at redde planeten.«

Kerry udtrykte optimisme med hensyn til mulighederne for at få et brugbart resultat ved konferencen i Bali – hvis slutdokumentet vel at mærke gør det klart, at også udviklingslande – på passende måde og i passende målestok – bliver forpligtet til at tage deres af klimaansvaret.

»Det vigtige er, at disse lande ikke gentager de fejl, som vi begik for over 100 år siden. Og dét skal de rige lande i verden hjælpe dem med gennem overførsel af grønne teknologier,« sagde Kerry.