Usædvanligt kraftige vindstød påvirker bro- og færgetrafik i weekenden

Flere afgange til Bornholm er omlagt og der er advarsel mod at passere flere broer med vindfølsomme køretøjer. Vindstødene er usædvanligt kraftige for marts, fortæller DMI.

Vindstødene er så kraftige, at Bornholmslinjen har måttet indsætte den gamle færge Povl Anker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Midstrup

Det river og rusker i træer og trafik i denne weekend. Flere færger er aflyst og tog, bil og flytrafik er eller har været påvirket. Senest har Øresundsbroen og Vejlefjordbroen frarådet kørsel med vindfølsomme køretøjer, ligesom flere færgeafgange mellem Ystad og Rønne søndag morgen allerede nu er aflyst.

Det usædvanligt kraftige blæsevejr begyndte med et lavtryk fredag, der bliver afløst af nye lavtryk i eftermiddag og nat.

»Vi har et nyt varsel ude om vindstød af stormstyrke, især i Nordjylland i dag, og i aften og nat kommer der et mindre lavtryk hen over landet længere sydpå, i det sydlige Jylland, øerne og Bornholm, så der kommer igen kraftig vind i aften og nattetimerne,« siger vagtchef hos DMI Niels Thyge Rasmussen.

Bornholmslinjen venter bølger på op mod fire meter søndag morgen, og har derfor aflyst de tidlige afgange mellem Ystad og Rønne. Det sker efter flere aflysninger og ændringer af færgeovergange fredag og lørdag, hvor gode gamle Povl Anker, der i dag fungerer som reservefærge, er sat ind på ruten. Københavns Lufthavn varslede også mulige forsinkelser fredag, men oplyser nu, at flytrafikken indtil videre forløber normalt lørdag.

DMI fortæller, at de kraftige vindstød af stormstyrke som især plagede hele landet i går, er usædvanligt kraftige for årstiden. Normalt er de forbundet med efterårsvejret. Årsagen er, at Danmark befinder sig på det DMI kalder »Lavtrykkenes motorvej«.

Polarvindens kollision

Lavtrykkene opstår over Atlanterhavet, når varme vinde fra den sydlige halvkugle kolliderer med polarvindene fra nord. Jordens rotation forstærker stormen ydeligere.

De drilske vindstød er effekten af, at kraftigere vindstrømme højere oppe i atmosfæren, når ned til jordoverfladen. På land bliver stødene forstærket af bygninger og træer, der kaster vinden videre.

»Den jævne vind, middelvinden, bliver bremset, når den når ind over land. DMI ligger for eksempel ved Hans Knudsens Plads i København, hvor der er et højhus. Der opstår gevaldige vindstød, hvor man skal holde sig godt fast, når vinden ramler ind i bygningerne og kastes videre rundt,« fortæller Niels Thyge Rasmussen.

Det er når vindstødene kommer op på stormstyrke af 25 meter i sekundet, at træer og trafik påvirkes. I går måtte DSB indstille trafikken mellem Næstved og Ringsted i en periode grundet et væltet træ, og i nat advarede Storebæltsbroen mod kørsel med vindfølsomme køretøjer.

DMI forventer, at vinden lægger sig de kommende dage.