Usædvanlig fredsdemonstration i København

Iranere og zionister er gået sammen for at demonstrere for en våbenhvile i Gaza. Fredsdemonstrationen finder sted fredag aften på Christiansborgs Slotsplads.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Organisationerne Frit Iran og Dansk Zionistforbund har indgået et usædvanligt samarbejde for at sætte fokus på fred i konflikten mellem Israel og Palæstina.

Fredag aften har de to grupper arrangeret en fredsdemonstration på Christiansborgs Slotsplads, hvor deltagerne mellem klokken 18.00-19.30 vil give udtryk for, at der er behov for en øjeblikkelig våbenhvile i den blodige konflikt i Gaza.

Talskvinden for Frit Iran, Jaleh Tavakoli, giver udtryk for, at det er uset og uhørt for mange iranere, at stå skulder ved skulder med zionister, og at selve begrebet »zionister« nærmest er blevet et skældsord blandt iranere. Det er dog en misforståelse, siger Jaleh Tavakoli og giver udtryk for, at fredagens demonstration er et fredsalternativ til de sædvanlige demonstrationer:

»Våbenhvile er for mig at se det eneste rigtige at pege på i denne her forfærdelige situation, hvis ellers det er fred og forhandlinger om et frit Palæstina, der er formålet med ens bestræbelser,« siger hun i en pressemeddelelse.

Demonstrationen bliver afholdt samme dag som en islamisk demonstration på Rådhuspladsen til fordel for palæstinensernes ret til Jerusalem. Jaleh Tavakoli mener, at der er plads til begge demonstrationer, selv om hun hellere ser en stor demonstration for fred.

»Vores demonstration er ikke en moddemonstration, men et alternativ til den ensidige kritik af Israel, og så endda under islamistiske faner, som jeg ikke kan forstå, at de palæstinensiske organisationer gerne vil associere deres kamp med, i stedet for at stå sammen med os i budskabet om våbenhvile,« siger Jaleh Tavakoli.

Næstformanden for Dansk Zionistiskforbund, Jonatan Møller Sousa, er glad for, at de to forskellige grupper kan samles om et fælles formål.

»Det er bare så vigtigt, at der presses på for fred, vi skal have en våbenhvile og have konflikten tilbage på et politisk spor med forhandlinger om et frit Palæstina og varig fred for begge folk,« siger Jonatan Møller Sousa i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Vi, der bakker op om Israel, er ikke mindre kede af de mange civile tab og døde børn. Vi er også mennesker, og netop derfor bakker vi op om øjeblikkelig våbenhvile i denne konflikt,« siger han.