USA vil fjerne advarsel mod Nørrebro og Vesterbro

Omstridt advarsel mod københavnske bydele er »for hård,« erkender den amerikanske ambassade på Østerbro.

Destortion på Vesterbro. Den amerikanske ambassade vil nu fjerne en direkte advarsel mod at opholde sig i bydelen om aftenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia

I tre år har de amerikanske myndigheder advaret deres statsborgere mod at besøge Nørrebro og Vesterbro sent om aftenen.

»Generelt er København en sikker by. Visse kvarterer indebærer dog en større trussel end andre. For eksempel bør man undgå det centrale Vesterbro og Nørrebro sent om aftenen,« lyder det i USAs officielle rejsevejledning.

Men nu erkender den amerikanske ambassade på Østerbro, at advarslen om nabokvartererne er overdreven.

»Vi vil nu kigge på det og ændre ordlyden. Vi må nok erkende, at ordet 'undgå' er lidt for hårdt, og vi skal finde en bedre måde at sige det på. Formålet med rejsevejledningen er alene at gøre det klart, at turister skal vise varsomhed, når de er ude sent om aftenen,« siger Gavin Sundwall, talsmand for den amerikanske ambassade i Danmark, til Berlingske.

Amerikanerne vil derfor nu ændre ordet for Nørrebro og Vesterbro fra »you should avoid  « - »man bør undgå« - til noget i retning af, at man skal »show caution« - »være varsom«.

Kommer der selv

Det amerikanske udenrigsministerium laver rejsevejledninger for alle større byer i verden, og vejledningerne bygger blandt andet på konkrete statistikker for kriminaliteten i særlige bydele, oplyser ambassaden.

»For tre år siden var Nørrebro og Vesterbro formentlig et mere råt område. I dag er der mindre grund til bekymring, og områderne har klart forbedret sig. Vi siger stadig, at der er grund til at vise varsomhed, men man behøver altså ikke helt undgå områderne. Heller ikke sent om aftenen,« siger Gavin Sundwall.

Er du selv undertiden på Nørrebro eller Vesterbro?

»Ja, nogle af de bedste restauranter og nogle af de bedste steder at hænge ud med ens venner om aftenen er på Nørrebro og Vesterbro, så jeg ville være en hykler, hvis jeg sagde, at jeg ikke kom der. Det gør jeg.«

Føler du dig tryg på Vesterbro og Nørrebro om aftenen?

»Jeg udviser varsomhed, som jeg gør i enhver anden storby. Og jeg holder øje med, hvad der foregår omkring mig. Hvis noget virker utrygt eller forkert, så tager jeg for eksempel en taxa i stedet for at gå ned til metroen. Men jeg føler mig generelt ikke utryg,« siger Gavin Sundwall.

En beruset hipster

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har sagt, at det ikke var »fair,« at advare amerikanske turister mod Vesterbro og Nørrebro, og at advarslen »skræmmer turisterne unødigt«.

»Det mest sandsynlige er trods alt, at man løber ind i en beruset hipster,« sagde overborgmesteren til mx.dk.

I dag er Frank Jensen »rigtig glad« for udmeldingen fra den amerikanske ambassade.

»København er en fantastisk by, og som overborgmester håber jeg selvfølgelig at alle, der besøger København, kommer til at holde lige så meget af byen som jeg gør. En stor del af Københavns charme er de meget forskellige kvarterer, blandt andet Vesterbro og Nørrebro. Det håber jeg alle vores gæster får lov til at opleve,« siger Frank Jensen i e-mail til Berlingske.