USA-opbakning til Fogh overrasker forsker

At USA nu tilsyneladende peger på Fogh til Nato-post, kommer bag på dansk Nato-kender. Tyrkiet er fortsat vigtig joker, mener han.

En af Danmarks førende Nato-kendere, Hans Mouritzen, er overrasket over, at USA nu tilsyneladende har givet deres fulde opbakning til, at Natos næste generalsekretær kommer til at hedde Anders Fogh Rasmussen.

Kilder i Nato og en kilde nær Obama-administrationen bekræfter historien over for nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Hans Mouritzen, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier og forfatter til bogen "The International Civil Service" om netop Natos organisation og generalsekretærfunktion, havde indtil de nye oplysninger troet, at amerikanerne ville pege på den canadiske forsvarsminister.

- Det har jo traditionelt været sådan, amerikanerne udpegede en militær chef for Nato, mens Europa udpegede generalsekretæren. Men for en uge siden sagde vicepræsident Biden jo, at ingen lande burde være udelukket fra at levere generalsekretæren, og det tolkede jeg sådan, at de ville pege på canadieren. Men hvis det passer, hvad du nu fortæller, har USA tilsyneladende rykket sig, siger Hans Mouritzen til Ritzau.

Dermed er statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) altså rykket endnu et skridt nærmere posten, som han endnu ikke vil forholde sig til. Men der er fortsat en joker i spillet - nemlig Tyrkiet, der tidligere har udtrykt skepsis over Fogh, tilføjer Mouritzen.

- Tyrkiet er en vigtig magt, og landet har tidligere vist, at det er klar til at bruge det. Landet bliver marginaliseret i EU-sammenhæng, og derfor kan man forestille sig, at det vil markere sig og kompensere for det i Natosammenhæng. Det gjorde det eksempelvis omkring 1999, da EU skulle låne styrker fra Nato. Det stillede Tyrkiet sig dengang på bagbenene over, siger han.

/ritzau/