USA har transporteret fanger gennem Danmark: Justitsministeriet bekræfter for første gang

Danske myndigheder har ni gange siden 2011 tilladt USA at føre fanger gennem Danmark

Foto: Simon Skipper. Danske myndigheder har ni gange siden 2011 tilladt USA at føre fanger gennem Danmark
Læs mere
Fold sammen

USA har ni gange i de seneste fem år ført fanger gennem Københavns Lufthavn og dansk luftrum i forbindelse med en række udleveringssager.

Det oplyser Transport – og Justitsministeriet i en folketingsbesvarelse til Enhedslistens Nikolaj Villumsen på baggrund af Radio24syvs historie fra december sidste år om, at en række amerikanske fly under fortrolige forhold er landet i Danmark.

Tilbage i december ønskede danske myndigheder ellers ikke at kommentere de amerikanske fly, som er ankommet til København via lande som Afghanistan, Jordan, Pakistan og Saudi-Arabien, men nu fremgår det af folketingsbesvarelsen, at der er tale om ni fangetransporter i perioden 2011-2016 med et ukendt antal fanger.

»Justitsministeriet kan for så vidt angår 9 ud af 11 ansøgninger oplyse, at ministeriet via Rigspolitiet har modtaget anmodninger fra de amerikanske myndigheder om tilladelse til, at personer som skal udleveres til USA, føres gennem Danmark,« lyder det.

Hverken Justitsministeriet i Danmark eller USA ønsker dog at oplyse, hvem de udleverede personer er, eller hvilken rettergang eller behandling de har fået af amerikanerne.

Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen mener, at mørklægningen i sagen er uacceptabel og kalder det bekymrende, at man ikke kender til USAs behandling af fangerne.

»Det er helt vildt og ganske uacceptabelt, at der har været så stor lukkethed om de her fangeflyvninger, og jeg er meget bekymret over, hvad der reelt er sket med de her mennesker, for vi har tidligere set, hvordan USA har haft hemmelige fængsler og brugt tortur, og det er helt afgørende, at Danmark ikke medvirker til, at fanger mishandles eller transporteres til dødsstraf i USA,« siger han til Radio24syv.

Heller ikke Rigspolitiet, der har været involveret i de konkrete flyvninger, ønsker at oplyse, hvem fangerne er, men man oplyser, at Rigspolitiet ikke har fulgt op på, hvad der reelt er sket i sagerne.

»Det er helt grotesk. Det burde være afgørende, at Danmark sikrer sig, at de fanger får en fair rettergang og ikke bliver ofre for dødstraf,« mener Nikolaj Villumsen.

De ni episoder, hvor amerikanske fly har brugt Danmark som mellemstation, knytter sig til Radio24syvs historie fra december, hvor radioen via aktindsigt i flyveplaner og landingstilladelser kunne fortælle, at der ombord på flyene havde været flere FBI-ansatte, som under fortrolige formål fra 2011-2016 havde fløjet ind og ud af Danmark til f.eks. Afghanistan, Pakistan, Jordan, Rumænien, Qatar og Saudi-Arabien.

Allesammen lande, der for 10 år siden blev sat i forbindelse med USA’s ulovlige fangeprogram, hvor terrormistænkte blev afhørt, fængslet og udsat for tortur uden rettergang.

Under de amerikanske flys ophold i København fra 2011-2016 har de helt usædvanligt faktureret landings - og serviceafgifter til firmaet ’Jeppesen Trip Planning Services’, som er et datterselskab af Boeing og som normalt sælger manualer og flyvekort til flyfartsselskaber. Men i 2006 afslørede tidsskriftet The New Yorker, at Jeppesen Trip Planning Services var CIA’s rejseselskab, og at efterretningstjenesten fik logistisk hjælp af Jeppesen til at udføre de ulovlige fangeflyvninger, som sidenhen vakte opsigt i hele verden.

Og det står altså nu klart, at de omtalte fly fra USA, som er landet i Danmark, har haft tilbagholdte personer ombord.

I det nye folketingssvar tilføjer Justitsministeriet også, at Danmark ifølge loven generelt stiller en række betingelser, før andre stater får lov til at transportere udleverede personer gennem Danmark. Blandt andet skal det sikres, at der i sagerne ikke er risiko for forfølgelse pga. race, religion eller politik, eller at de udsættes for tortur eller nedværdigende behandling.

Men det vil i praksis være meget svært for Danmark at kontrollere, om alt i udleveringssagerne er foregået efter bogen, eller om personerne har været udsat for tortur eller lign., siger lektor i international ret ved Syddansk Universitet, Henning Bang Fuglsang Sørensen.

»Sandsynligvis vil de fleste stater sige nej til at give den opdatering af den simple grund, at hvad der foregår her i USA eller i hvilket som helst andet land, det skal andre lande ikke blande sig i. USA er suveræn stat og vil ikke acceptere, at andre lande blander sig, i hvad der foregår internt i landet,« siger Henning Bang Fuglsang Sørensen til Radio24syv.

Men det er Enhedslistens Nikolaj Villumsen uenig i.

»Det er jo et politisk spørgsmål om, hvad man stiller af krav, og jeg mener, at det er helt afgørende, at vi fra dansk side stiller klare betingelser i forhold til sådan nogle fangeflyvninger, og at vi helt tæt følger med i og sikre os, om de her betingelser bliver opfyldt, og at de ikke udsættes for tortur eller dødsstraf,« siger han.