Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De tre danske fregatter, der blev bygget for at kunne forsvare store sø- og landområder mod fjendtlige fly og missiler, kan nu blive forsynet med de langtrækkende luftværnsmissiler af typen SM2, der kan sætte fregatterne i stand til at udføre den opgave, de blev bygget til.
Ifølge Berlingskes oplysninger har den amerikanske flåde, US Navy, i april sidste år tilbudt Danmark at indtræde i gruppen af lande, som bruger SM2-missilet. I den forbindelse kan Danmark, og i øvrigt også andre NATO-lande, købe et mindre antal missiler ud af en større pulje, som skal produceres.
Ifølge oplysningerne kan Danmark købe til en særdeles favorabel pris. Den samlede pakke, inklusive certificering af fregatternes missillaunchere og radarer, koster ifølge det oplyste væsentligt mindre end en halv milliard kroner.
De tre nye danske fregatter af Iver Huitfeldt-klassen er alle udrustet med en missillauncher af typen Lockheed Martin Mk41, der kan affyre alt fra krydsermissiler til ballistiske missiler, og altså også SM2-missiler, der har en rækkevidde på et par hundrede kilometer eller mere, afhængig af den præcise variant af missilet. En fregat placeret øst for Bornholm vil kunne yde luftforsvar over store dele af Østersøen, og en fregat ud for Djursland vil kunne beskytte en stor del af Danmark, som i dag er uden andre former for luftforsvar end kampfly.
De sparsomme ressourcer
Professor ved Københavns Universitets Institut for Statskundskab Mikkel Vedby Rasmussen mener, at missilbevæbning på fregatterne giver god mening.
»Danmark står med den udfordring, at vi skal levere en overbevisende afskrækkelse, og det har vi ikke meget, der kan. Forsvaret mangler dybde, som vi havde under den kolde krig, og forsvaret mangler penge. Men vi har fregatter, som man kan give kapacitet til luftforsvar over det meste af Danmark og Østersøen, og de kan bruges som væsentlig afskrækkelse over for russerne, fordi de kontrollerer stræderne og dermed Østersøen. Det vil afskrække russerne fra at foretage sig ting i Baltikum, som de senere vil fortryde. Fregatterne vil også demonstrere over for Danmarks allierede, at vi har den grundlæggende kapacitet.«
Mikkel Vedby Rasmussen tilføjer, at en investering i langtrækkende luftværnsmissiler på fregatterne ikke sker på bekostning af forsvarets evne til at deltage i internationale operationer, fordi fregatterne med deres områdeluftforsvar kan deltage i operationer overalt på kloden.
»Evnen til luftforsvar vil være lige så fin eksempelvis ved kysten ud for Syrien eller andre steder, og dermed undgår man det falske valg mellem noget, der beskytter os i Østersøen og noget, der kan bruges internationalt. Det er jo det dejlige ved skibe, at de kan sejle. Så hvis man ser på, hvor man skal investere de sparsomme ressourcer, så er flåden øverst på listen,« mener Mikkel Vedby Rasmussen.
Minister: Der er ikke råd til tilbuddet
Forsvarsminister Peter Christensen (V) er orienteret om det amerikanske tilbud til Danmark, men selv om missiler kan købes billigt, er der ikke penge til rådighed i det nuværende forsvarsforlig, der udløber i 2017.
»Spørgsmålet om at investere i et områdeluftforsvar er ikke med i det gældende forlig, og da der ikke er uudmøntede penge, er det et ønske, vi skal diskutere i det kommende forsvarsforlig,« siger han.
Selv om tilbuddet på missilerne er billigt, ændrer det ikke ministerens holdning. Der er ikke råd til at tage imod et tilbud, selv når det er godt. Peter Christensen tilføjer, at Danmark sammen med Holland og Tyskland deltager i et studie af mulighederne for at opgradere fregatternes radarer til at deltage i NATOs missilforsvar.
»Jeg har ikke på nuværende tidspunkt lagt mig fast på prioriteringerne i det næste forlig. Men har vi pengene, er listen over fornuftige investeringer i det næste forsvarsforlig meget lang,« siger han.
I en kronik i dag anbefaler forfatterne, at Danmark genopbygger sit forsvar og herunder udruster fregatterne med den kapacitet, som de blev bygget til.