USA-eksperter: Skyderi kan være glemt om tre måneder

Om massakren i Orlando får betydning for præsidentvalget i USA er tvivlsomt. Dels er der lang tid til, og så peger temaerne våbenlov, homoseksuelles rettigheder og terrorbekæmpelse i forskellige retninger.

Foto: ADREES LATIF. Det er slet ikke sikkert, at skyderiet i Orlando får stor indflydelse på valgkampen.
Læs mere
Fold sammen

Masseskyderiet i Orlando vil uden tvivl dominere den amerikanske valgkamp de næste uger, måske endda måneder. Til gengæld er det mere usikkert, hvilken effekt det vil på vælgernes tilslutning til kandidaterne Donald Trump og Hillary Clinton. Det afhænger dels af efterforskningen - hvad var det egentlige motiv bag ugerningen? -  og om den efterfølgende debat kommer til at fokusere på terror og indvandring, homoseksuelles rettigheder eller begrænsninger af adgangen til skydevåben. Alle tre temaer kan spille ind i vælgernes vurdering af de to kandidater, men ikke på samme måde.

Det vurderer tre eksperter, som Berlingske har talt med. Niels Bjerre Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk universitet siger:

»Jeg tror ikke, at skyderiet overordnet set vil få nogen stor indflydelse på valget. For det første sker der for tidligt. Man kunne være mere bekymret, hvis det var sket i oktober eller begyndelsen af november. Men det peger også i mange forskellige retninger.«

Efter terrorangrebet i San Bernadino sidste år krævede Donald Trump et stop for muslimsk indvandring til USA. Et tema han har fremført siden med en vis succes. Hvis utrygheden i den amerikanske befolkning i den kommende tid breder sig, og der er frygt for nye angreb, kan det blive til fordel for den republikanske præsidentkandidat Trump, fordi han i sin retorik er hårdere. Donald Trump udsendte i går et tweet, hvor han skrev, at han ikke ville lykønskes for at få ret i sin forudsigelse. Og senere at Barack Obama bør gå af som præsident..

»Når national sikkerhed bliver et tema, vil det som regel være til gavn for republikanerne. Men den måde Trump har reageret på, har allerede fået en stor negativ reaktion. Og der har været så mange lignende sager, som betyder, at det er tvivlsomt, om han kan mobilisere mange nye vælgere i forhold til dem, han allerede har fået. De ledende kræfter i det republikanske parti forsøger fortvivlet at få ham til at lægge stilen om. Hver gang han siger noget, der er diskriminerende over for bestemte befolkningsgrupper, skal de bruge en uge på at bortforklare og fortælle, at de ikke er enige,« siger Niels Bjerre Poulsen.

Til gengæld vil debatten om den liberale amerikanske våbenlov med garanti blusse op igen. Et tema præsident Obama slog an allerede kort tid efter masseskyderiet i går. Den våbentype, som gerningsmanden brugte, er identisk med den, der tidligere er brugt ved andre masseskyderier. Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard mener, at det er for tidligt at sige, om masseskyderiet vil få effekt.

»Det man ofte glemmer er, at den amerikanske valgkamp først begynder til efteråret. Det kan godt være, at skyderiet får en effekt, men det kan også være, at vi taler om noget helt andet om tre måneder. Det vi kan sige er, at der lige efter sådan en begivenhed, sker en stigende tilslutning til regulering af skydevåben. Men efter et par uger eller måneder er den tilslutning væk igen. Det, der er anderledes denne gang, er selvfølgelig, at det er en mand af afghansk afstamning, der associerer sig med IS, som står bag, gør det i religionens navn og oven i købet over for homoseksuelle. Så bliver indvandring, udenrigspolitik og krigen mod terror en facet i debatten, Og det gør det endnu mere uforudsigeligt. Måske gavner det Trump. Men når et land er truet, vil det normalt være til fordel for den siddende præsident. Man samles om det nationale symbol, og det kan godt være, at Obama bliver mere populær efter at have deltaget i nogle mindehøjtideligheder. Om det smitter af på Hillary Clinton er måske mindre sandsynligt, når hun ikke længere er udøvende politike,” siger han.

Anders Agner Pedersen, redaktør på hjemmesiden Kongressen.com peger ligeledes på de to temaer, våben og naotional sikkerhed, som kan få en betydning for præsidentvalget.

»Det er samtidig to temaer, hvor de to kandidater står meget langt fra hinanden. Den her begivenhed vil kun grave grøften endnu dybere. Demokraterne og republikanerne har indtaget deres traditionelle standpunkter omkring adgang til våben, og i spørgsmålet om national sikkerhed afhænger meget af, hvor tæt gerningsmanden har været på Islamisk Stat. Hvis det viser sig og kan dokumenteres, at han har forbindelser til IS, så vil dem, der har bakket op om Trumps hårde kurs over for muslimer blive bestyrket og Trump vil gøre, hvad han kan for at få det højt op på dagsorden. Det tredje tema, homoseksuelles rettigheder har ikke fyldt så meget indtil nu, men det er nok også, fordi man stadig ikke ved præcist om det var en hadforbrydelse eller islamistisk terror,” siger han.