USA dræbte to gidsler ved droneangreb mod al-Qaeda

Præsident Obama undskylder over for familierne til to vestlige gidsler, som blev dræbt i et af USAs droneangreb, men drone-kritikken vokser.

USAs præsident, Barack Obama, beklagede torsdag drabene på et amerikansk og et italiensk gidsel i Pakistan i januar. Gidslerne, som var taget til fange af al-Qaeda, mistede livet i forbindelse med et af USAs mange droneangreb mod bevægelsen i regionen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det er ikke usædvanligt, at uskyldige personer bliver dræbt, når USA retter dødbringende droneangreb mod al-Qaedas ledere i Pakistan, Afghanistan eller i Yemen. Men det er første gang, at to vestlige gidsler – den ene amerikansk statsborger og den anden italiensk – dør som følge af to storstilede droneangreb, som i øvrigt fandt sted helt tilbage i januar mod en al-Qaeda-base i Pakistan. Grunden til, at det først kommer frem nu, er, at den amerikanske avis Wall Street Journal ellers i dag ville trykke hele historien om, hvordan det amerikanske gidsel Warren Warstein og Giovanni Lo Porto fra Italien omkom, da amerikanske droner rettede to dødbringene angreb mod al-Qaedas topledere, hvoraf to af de omkomne terrorister paradoksalt nok også var amerikanske statborgere.

»Jeg beklager dybt det, der er sket. På vegne af USAs regering undskylder jeg over for de familier, der er blevet ramt,« sagde en bevæget Obama på en pressekonference, efter at nyheden var sluppet ud.

Det Hvide Hus sagde intet om, hvorfor det har taget tre måneder at offentliggøre angrebene. De to amerikanske al-Qaeda-folk, Ahmed Farouq og Adam Gadahn, blev angiveligt også dræbt, selv om de ikke var det direkte mål, men tilfældigvis var til stede i hovedkvarteret, da angrebene fandt sted.

Over 2.500 dræbt af droner

Men USAs regering har givetvis tøvet, fordi amerikanske angreb mod mål i Pakistan finder sted under en fælles forståelse af, at man ikke nævner, at de har fundet sted i Pakistan. Præsidenten gav heller ikke selv en angivelse af, hvor angrebene har fundet sted, men andre kilder siger til amerikanske medier, at de fandt sted i de såkaldte stammeområder i den nordvestlige del af landet.

Den 73-årige Weinstein har været bortført siden 2011, mens italieneren Lo Porto har været fanget siden 2012. Begge opholdt sig i landet for at deltage i forskellige projekter.

Over 2.500 mennesker er blevet dræbt som følge af amerikanske droneangreb siden 2009, og Obama er ubetinget den præsident, der har brugt droner mest for at bekæmpe terroraktioner. Formanden for senatets efterretningsudvalg, Dianne Feinstein, opfordrede torsdag Obama til at være mere åben med hensyn til droneangrebene og især om, hvor mange der bliver dræbt i disse aktioner.