Urmager kan slippe ustraffet

En sigtelse for drabsforsøg lægger op til en hårdere straf til en københavnsk urmager end til de røvere, han stoppede. Urmageren kan dog slippe helt for straf, påpeger en ekspert.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Trods gårsdagens varetægtsfængsling og en sigtelse for drabsforsøg kan den københavnske urmager, der skød mod tre røvere, i sidste ende slippe helt for straf.

Urmageren affyrede samtlige skud fra sin pistol, men uagtet den dramatiske handling, er der en god chance for, at retten rent faktisk også vil se med milde øjne på urmagerens selvtægt, vurderer Eva Smith, der er professor i retsvidenskab ved Københavns Universitet.

»Der er jo en bestemmelse i straffeloven der siger, at man kan have handlet i forståelig ophidselse. Det kan der jo godt være tale om her,« siger Eva Smith.

Den københavnske urmager gjorde det således klart i forbindelse med grundlovsforhøret, at han handlede i nødværge. Netop nødværgeparagraffen betød, at en dørmand slap for at blive tiltalt i den såkaldte Rust-sag, fordi myndighederne mente, han havde skudt en overfaldsmand i selvforsvar.

Der har tidligere været flere opsigtsvækkende eksempler på, at folk har taget loven i deres egen hånd. I maj 2005 pågreb en købmand, sammen med sin nabo en indbrudstyv. De to mænd, begge i 60'erne, overraskede tyven på vej ud af købmandsbutikken overmandede og tilbageholdt ham ved at holde ham nede på jorden, indtil politiet ankom til stedet. Ved politiets ankomst, var indbrudstyven bevidstløs, og han blev kort efter erklæret død. Købmanden og naboen blev sigtet for uagtsomt mandrab, men senere viste obduktionsrapporten dog, at tyven var død af morfinforgiftning. I sidste ende blev alle sigtelser mod de to mænd frafaldet.

Eva Smith mener, at urmageren kan have trukket en pistol, fordi han efter flere års gentagne røverier har følt, at han var magtesløs.

»Hans retsfølelse er blevet krænket gentagne gange. Og han føler, at politiet ikke har formået at gøre noget ved det. Derfor har han tænkt, at det kun er rimeligt at tage sagen i sin egen hånd,« siger professor Eva Smith.

Ifølge hende er det specielt i sager, hvor man bliver følelsesmæssigt engageret, at folk reagerer ved at begå selvtægt.

»Sager omkring misbrug af børn, hærværk på private boliger eller som her tyveri er nogle af de ting, der kan få folk til at reagere desperat og begå selvtægt,« siger Eva Smith.

En udsat branche
Gentagende røverier mod forretningen i Kompagnistræde i indre København mellem 2001 og 2004 havde i forvejen fået urmageren til at købe et våben og tage sagen i egen hånd.

Tirsdag eftermiddag havde han omsider fået nok og skød efter de tre personer, der forsøgte at røve hans urforretning

»Når manden køber et våben, så må man jo formode, at det er fordi, at han vil bruge det. Det tyder på, at han handler i panik og er en ekstremt presset mand,« siger Henrik Day Poulsen, der er speciallæge i psykiatri.

Hos brancheforeningen for danske guldsmede og urmagere er man godt klar over, at man er i en udsat branche. På foreningens hjemmeside har man derfor lagt gode råd om op om hvad man skal, gøre hvis man bliver udsat for et røveri. Desuden kan man finde numre til både krisepsykologer og advokater.

Og det er nødvendigt, mener Line Beck, der er direktør for danske guldsmede og urmagerens brancheforeningen.

»Vi er en udsat branche. Derfor tager vi disse specielle forholdsregler, Det er jo lettere at løbe af sted med nogle smykker end en pels for eksempel. Det er typisk urmagere, der er specielt udsatte, fordi mekaniske ure er letsælgelige og in,« siger Line Beck.

Urmageren er foreløbig fængslet i 14 dage. Han har indrømmet ulovlig våbenbesiddelse.