Urds vandmasser har toppet i Roskilde Fjord

Stormen Urd har forhøjet vandstanden ved Jyllinge, hvor beredskab og beboere har kæmpet indædt for at undgå store oversvømmelser. Det ser i store træk ud til at være lykkedes tirsdag morgen, hvor vandstanden topper.

Oversvømmelser på Lærkevej i Jyllinge tirsdag morgen d. 27. december 2016, hvor stormen Urd i nattens løb har forårsaget forhøjet vandstand i Isefjorden og Roskilde Fjord. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det ser forholdsvist godt ud. Det ser ud til, at vandstanden topper lige nu,« siger politikommissær og indsatsleder ved Midt- og Vestsjællands Politi, Bent Sten Andersen, ved 9-tiden tirsdag morgen om situationen ved Jyllinge, der ligger ud til Roskilde Fjord.

Området er tirsdag ramt af oversvømmelse på grund af stormen Urd, som har fået vandstanden i flere indre farvande til at stige, men sandsække og foranstaltninger ser ud til at have reddet de fleste huse.

»Alt i alt ser det ud til, at det kun er et hus, der har fået vand ind,« fortæller Bent Sten Andersen.

Beboere ved netop Roskilde Fjord blev hårdt ramt af stormflod, da stormen Bodil rasede i december i 2013, og både beboere og beredskab har da også arbejdet på højtryk op til stormen. I nat satte Beredskabet ekstra mandskab ind. Og de har blandt andet haft travlt med at lukke et hul i en mobil dæmning - en såkaldt watertube - ved Lærkevej i Jyllinge. Tirsdag formiddag ser det ud til, at anstrengelserne bærer frugt.

»Brandvæsenet og Beredskabsstyrelsen har formået at holde vandet ude. Der er selvfølgelig lidt i haver og på veje, men overordnet set er vi godt tilfredse,« siger Bent Sten Andersen.

Han roser særligt beboerne i området for at have ydet en ekstraordinær indsats for at sikre området. Mandag var mange travlt beskæftiget med at fylde sandsække og hjælpe med at rulle de såkaldte watertubes ud. Desuden har flere beboere tirsdag morgen været ude med morgenmad til beredskabet.

»Så de har været taknemmelige for vores indsats, og vi har været taknemmelige for deres. For det store fysiske arbejde med at lægge watertubes ud har krævet meget mandskab,« siger Bent Sten Andersen.

Inden stormen ramte havde beboere og frivillige travlt med at fylde sandsække til barikader langs vandet og rundt om husene ved Frederiksborgvej i Roskilde. (foto: Martin Sylvest/ Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

Oversvømmelser på Lærkevej i Jyllinge tirsdag morgen d. 27. december 2016, hvor stormen Urd i nattens løb har forårsaget forhøjet vandstand i Isefjorden og Roskilde Fjord. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

På Vikingemuseet i Roskilde har der også været travlt på grund af stormen. Frivillige og ansatte har været i gang hele natten for at stoppe vandmasserne i at nå de historiske vikingeskibe, og det er heldigvis lykkedes, fortæller museets direktør, Tinna Damgaard-Sørensen, til TV 2.

DMI har ophævet varslet om vindstød af stormstyrke, men der varsles fortsat om forhøjet vandstand. Kronprins Frederiks Bro ved Frederikssund, der har været lukket i løbet af natten på grund af forhøjet vandstand, er dog tirsdag morgen blevet genåbnet.

Ud over forhøjet vandstand har stormen Urd væltet træer og stilladser flere steder i landet. Og hos landets største forsikringsselskab Tryg melder man om cirka 200 henvendelser fra danskere, der har ringet ind i løbet af natten og morgenen for at indrapportere stormskader, skriver Ritzau.

Det kraftigste vindstød, der er blevet målt i forbindelse med stormen, er på 37,8 m/s ved fiskerbyen Thorsminde i det nordlige Vestjylland. Det svarer til orkanstyrke.