Ups. Han-isbjørn fra Aalborg er en hun

»Hanisbjørnen« Milak fra Aalborg Zoo viser sig, trods DNA-test foretaget umiddelbart fødslen, at være en hunisbjørn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden december 2009, hvor isbjørneungen Milak for første gang så dagens lys, har man fejlagtigt troet, at hun var en han. Forvirret? Det har de så sandelig også været på Aalborg Zoo, som i fire år har taget fejl af isbjørnens køn.

Inden navngivningen af Milak fik Aalborg Zoo DNA-testet isbjørneungen for at være helt sikker på dets køn. Men DNA-testen viser sig nu at være fejlagtig. Fejlen må komme bag på de fleste, men dyrepasserne i Aalborg Zoo har den seneste tid tvivlet på testens troværdigheden, for i adfærd og især udseende så bjørnen ud til at være en hun.

»Det var godt, at vi valgte at tro på vores observationer,« siger dyrepasser Frank Thomsen fra Aalborg Zoo og fortæller, at man for ikke lang tid siden havde samme problematik med en anden isbjørn.

»Vi lavede en visuel kønsbestemmelse af den anden isbjørn, Augo, og der tog vi fejl. Dette kan skyldes, at moren under pleje at ungen slikker den så meget, at klitoris forstørres, og dermed kan man forveksle kønnet,« siger Frank Thomsen.

Da Milak snart skulle til en anden zoologisk have, ville Aalborg Zoo være sikker og valgte derfor den anden dag at bedøve Milak. Det var på denne måde, at dyrepassernes tvivl kom dem til gode.

»Det gode ved historien er, at hunisbjørne er meget nemmere at afsætte til andre zoologiske haver, og faktisk er Aalborg Zoo allerede nu meget langt i de planer,« konstaterer Frank Thomsen.

Da Milak var bedøvet, lavede Aalborg Zoos dyrlæge samtidig et sundhedstjek af isbjørnen og fjernede en træpind, som sad fast i ganen samt konstaterede, at Milak havde en brækket fortand som skal laves. Desuden viste almindelig blodprøve check at alt er normalt.

Isbjørnen blev gennem en navnkonkurrence døbt Milak, som betyder »Plet« på grønlandsk. Det hentyder til en lille plet Milak havde i panden ved fødslen.

TV:  Se isbjørnenes nye arktiske hjem i Københavns Zoo