Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den nye universitetslov her medført en tavshedskultur, lyder det fra både studerende, universitetsfolk og samfundsdebattører. Det skriver Information. De er utilfredse med, at den nye organisation på landets høje læreranstalter har medført, at studerende og ansatte ikke længere har indflydelse på, hvem der sidder i universitetets ledelse. Der er for stor afstand til ledelsen, og de kan derfor kan ikke længere stole på, at den lytter til dem, mener de. Det har medført en kultur, hvor ingen tør stå frem med kritik, fordi de frygter for konsekvenserne.- Man fremelsker en spyt-slikkerkultur, siger dr.theol. Viggo Mortensen, der netop er fratrådt som professor på Aarhus Universitet (AU) til Information. På musikvidenskab ved Aarhus Universitet har professor Linda Koldau offentligt kritiseret universitetet. Det medførte en advarsel til professoren.
Samfundsdebattør og lektor ved universitet, Hans Hauge, peger på, at ledelsen helst ser, at kritik kun fremsættes på de indre linjer.
- Vi ældre kan godt udvise en vis form for senil ulydighed, men de fleste på universitetet holder kritikken for sig selv for ikke at lægge sig ud med nogen, siger han.
En gruppe studerende ved universitetet betegner situationen som decideret tavshedstyranni.
- Det er et særsyn, at forskere på AU siger deres mening om universitetet, og vi kan jo høre på gangene, at de tier for ikke at virke illoyale, fortæller Bo Jensen, som er talsmand for en gruppe kritiske studerende på AU, der kalder sig BT3.
Men universiteterne kan ende med at stivne og blive præget af »eftersnakkeri«, hvis de lukker af for kritik, påpeger Tim Knudsen, professor i offentlig forvaltning ved Københavns Universitet.
- Det er helt misforstået, hvis de alt for magtfuldkomne, men ofte forvaltningsmæssigt dårligt uddannede ledere, vi fik med den nugældende universitetslov, mener, at de skal undertrykke eller fjerne faglige uenigheder, siger han.
På Aarhus Universitet afviser ledelsen, at der er ledelsesproblemer.