Universiteterne får færre penge per studerende

I takt med, at landets universiteter får flere studerende, bliver tilskuddet per studerende mindre og mindre. Det går ud over forskningen, vurderer Danske Universiteter.

Arkivfoto. Københavns Universitet Juridisk fakultet Vor Frue Plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom der kommer stadig flere studerende på landets universiteter følger tilskuddene til institutionerne ingenlunde med i samme tempo, skriver Politiken.

I sommer bebudede uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) at de »kornfede« danske universiteter også skulle underlægges sparekravet på to procent i det offentlige - den såkaldte grønthøstermetode - de ellers har været forskånet for.

Men ifølge Politiken er tilskuddene til universiteterne allerede blevet skåret, hvis man ser på det beløb, universiteterne modtager per studerende.

I 2010 fik universiteterne i gennemsnit 78.000 kroner per studerende, mens beløbet i 2015 lyder på knap 70.000 kroner. Hvis den tendens fortsætter, vil tilskuddet til en årsstuderende i 2018 være 15 procent mindre end i 2010, og det bekymrer Anders Bjarklev, der er formand for Danske Universiteter.

»Vi har været nødt til at trække penge til uddannelse fra anden side, og det har betydet, at der er nye forskningsområder, som vi ikke har startet op. Når Danmark så har brug for de teknologier eller den viden, skal vi til udlandet for at købe hjem i dyre domme,« siger han til Politiken.

Også Camilla Gregersen, der er konstitueret formand i Dansk Magisterforeninger er bekymret. Hun nøjes ikke med at kalde metoden for en grønthøster, men kalder det en »mejetærsker, der allerede er kørt ud over det hele«.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Esben Lunde Larsen.