Universiteter skal blive bedre »til at spotte kvindelige talenter«

Et årligt talentbarometer skal være med til at fremme ligstillingen blandt videnskabelige medarbej­dere på universiteterne. Uddannelses- og forskningsministeren vil indføre talentbarometer.

»Vi har sådan set rapporter og tal nok. Nu skal vi gribe til handling, og det skal vi gøre i fællesskab,« siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs. Hun vil dog ikke lægge sig fast på en bestemt kønsfordeling. Foto: Henning Bagger/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er langt mellem kvindelige professorer på universiteterne. Og på IT-Universitet (ITU) er der som det eneste af de otte universiteter ikke en eneste kvindelig professor. Det fremgår af en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet over kønsfordelingen blandt det videnskabelige personale på universiteter i 2015.

Opgørelsen var på dagsordenen, da uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) i går havde inviteret universiteterne til et møde for at diskutere, hvad de kan gøre for at få ansat flere kvinder i videnskabelige stillinger. Af opgørelsen fremgår det, at op mod 20 procent af professorerne i dag er kvinder, mens godt hver tredje lektor er kvinde.

På den baggrund indfører ministeren i samarbejde med universiteterne et nationalt talentbarometer, der hvert år skal følge kønsudviklingen på landets videregående uddannelser. Dertil kommer, at ministeren fremover vil afholde et årligt dialogmøde med universiteterne for at sikre, at »man uanset køn har lige muligheder for at gøre karriere inden for forskning«.

»Vi har sådan set rapporter og tal nok. Nu skal vi gribe til handling, og det skal vi gøre i fællesskab,« siger Ulla Tørnæs og kalder eventuelle kønskvoter for »gammeldags«. Ministeren vil dog ikke lægge sig fast på en bestemt kønsfordeling.

Ifølge rektor på RUC, Hanne Leth Andersen, kan universiteterne fremme ligestillingen ved at skrive stillingsopslag, der ikke alene henvender sig til »folk med samme faglighed som forfatterne bag opslagene«.

Dertil kommer, at såvel bedømmelsesudvalg som ansættelsesudvalg og forfatterne til opslagene skal være bevidste om ligestilling og mangfoldighed, ligesom udvalgene skal rumme begge køn, mener RUC-rektoren.

»Og så skal vi blive bedre til at spotte kvindelige talenter, så de får en ph.d. og dermed kommer i betragtning til de videnskabelige stillinger,« siger Hanne Leth Andersen.

Ifølge rektor for ITU, Mads Tofte, er »der er en problemstilling på professorområdet« på ITU, hvor alle seks professorer er mænd.

»Det skal laves om,« siger Mads Tofte og tilføjer, at ITU »inden for et par måneder« er klar til ansætte den første kvinde i et professorat.

»Vi har fokus på det. Vi gør flere ting for at forbedre. Vi sørger for så åbne stillingsopslag som muligt, så flere kan søge, og i vores ansættelsesudvalg er begge køn altid repræsenteret,« siger Mads Tofte.