Universiteter afviser karakterkrav: »Vi mister for mange dygtige studerende«

Et flertal i Folketinget vil give grønt lys til, at Københavns Universitet kan indføre et karakterkrav på minimum 6 for kommende studerende. Alle landets universiteter får samme mulighed, men mange er skeptiske.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langt fra alle landets universiteter, der vil følge Københavns Universitets (KU) eksempel og i fremtiden vil kræve et minimum karaktersnit hos kommende studerende.

Det viser en rundringning, som Berlingske har foretaget.

Mens Københavns Universitet i dagens Berlingske annoncerer, at man er klar til at indføre et krav  på mindst 6 i gennemsnit fra studentereksamen, er flere andre universiteter afvisende over for den tanke.

Klik på kortet og se, hvordan Danmarks otte universiteter forholder sig til muligheden for at indføre minimumskrav i fremtiden.

De studerende løfter sig

Et af stederne er på Roskilde Universitet (RUC). Her efterlyser rektor Hanne Leth Andersen en mere nuanceret måde at se på unges kvalifikationer på.

»Jeg er ikke imod, at man ser på karakterer, men at man udelukkende ser på gennemsnittet. Vi skal huske, at karakterer ikke er det eneste parameter, vi har for kvalitet. Det er et af dem, men vi har jo også rigtig mange talenter, som har været uheldige i gymnasiet – måske har de haft nogle problemer, som har gjort, at de har fået dårlige karakterer i nogle fag,« siger hun og foreslår i stedet et optagelsessystem, hvor man kigger på en kombination af gennemsnittet og så de karakterer, der er relevante for det studie, man søger ind på.

RUC-rektoren får opbakning fra blandt andre rektor for DTU, Anders Bjarklev, der også blankt afviser at indføre en minimumsgrænse.

»Det vil koste gode ingeniører i den anden ende, hvis vi skal indføre karakterkrav. Vi kan faktisk se at en mindre del af vores studerende, har et snit på under 6 ved studentereksamen, men at de løfter sig ganske gevaldigt – vi taler mange karakterer, mens de er under uddannelse her,« siger han.

»Nødvendigt for at højne kvaliteten«

I fredagens Berlingske betegner videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) det som »rigtig, rigtig fint, at KU nu vil indføre adgangskrav«, og et flertal i Folketinget bakker op om ideen. Derfor vil regeringen og et flertal i Folketinget fremsætte et lovforslag, der gør det muligt for universiteterne at indføre minimums­karakterkrav på bacheloruddannelser på kvote 1, uden at de samtidig skal stille samme krav på kvote 2.

Det betyder, at KU vil kunne indføre lavere krav end 6 på optag gennem kvote 2.

Formålet er ifølge ministeren og KUs prorektor, Lykke Friis, at vise, at det kræver noget at læse på universitetet.

»Det her er også et klart signal om, at på alle studier på KU, uanset at nogle af dem ikke har haft adgangskrav, stiller vi store faglige krav,« siger Lykke Friis i dagens Berlingske, hvor hun også omtaler et minimumskarakterkrav som »nødvendigt for at højne kvaliteten.«

Gennemsnit er et af mange mål

Men det kan man altså også gøre på andre måder, lyder det fra flere andre universiteter.

»Man skal gå op i at blive meget dygtig på gymnasiet, men gennemsnittet er jo bare den nemmeste måde at optage de studerende på. Jeg vil hellere optage dem ved at se på, at de er dygtige til de fag, de skal bruge, eller at de er rigtig motiverede for at tage uddannelsen og dermed arbejder hårdt,« siger RUC-rektor Hanne Leth Andersen.

Flere universiteter oplever også, at de studerende løfter sig markant i løbet af uddannelsen, fortæller flere rektorer.

Studier løfter de studerende

»Vi er optaget af, hvad vi leverer på outputsiden, og der leverer vi dygtige folk, som måske for fem år siden, havde et lidt lavere snit, fordi de ikke var gode til religion eller hvad ved jeg i gymnasiet, men som er rigtig gode til det, de skal her, og som løfter sig så mange karaktertrin, at du ikke kan se forskel på, hvem der kom ind med hvilke snit,« siger DTU-rektor Anders Bjarklev.

Og rektor ved Aalborg Universitet, Per Michael Johansen, stemmer i.

»På Aalborg Universitet handler kvalitet ikke kun om karakterer. Vi optager mange studerende fra ikke-akademiske hjem, og vi er via fokusering på kvalitet i undervisningen i stand til at bidrage til, at de får en kandidatuddannelse, hvor de får lige så gode eksamener som universitetssektorens gennemsnit,« siger han i en skriftlig kommentar.

Efter planen bliver lovforslaget, der skal give universiteterne lov til at indføre minimumskravene for kvote 1-optag, fremsat i Folketinget sidst i februar.