Universitet vil uddanne lærere

I Århus kan lærere fremover måske også udklækkkes på universitetet. Det skal stoppe faldende interesse for faget.

Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Aarhus Universitet lægger op til et historisk brud med seminariernes eneret på at uddanne folkeskolelærere, skriver Jyllands-Posten.

Universitetet vil til næste år udbyde en læreruddannelse og er lige nu ved at forfatte en ansøgning til Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet.

»Læreruddannelsen er første led i samfundets værdi- og videnskæde, men uddannelsen har et kæmpe problem i dag med faldende søgning. Derfor vil vi komme med et bud på, hvordan en læreruddannelse kan se ud med et løft på både det pædagogiske, faglige og praktiske område,« siger Mette Bock, prorektor på Aarhus Universitet til Jyllands-Posten.

Forslaget skal udvikles sammen med universitetets nye fusionspartner Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU) og landets seminarier. Uddannelsens varighed bliver mindst de nuværende fire år, men kan også indeholde en kandidat-overbygning.

Ansøgningen fra Aarhus Universitet vil lande midt mellem universiteternes minister Helge Sander (V) og seminariernes minister Bertel Haarder (V), men universitetet håber i første omgang på godkendelse af en forsøgsuddannelse.

»En god læreruddannelse er i alles interesse, så det handler om at løfte sig over snævre interesser. Derfor har vi tillid til, at de to ministre vil se positivt på ideen, som har stor samfundsmæssig betydning,« siger Mette Bock.

Fra såvel lærererne som seminarierne er holdningen til udspillet »afventende positiv«.

Kilde: Jyllands-Posten